«Ο νέος νόμος δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών»

«Ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών». Αυτό απαντούν κατηγορηματικά κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στις ενστάσεις (σ.σ. πιέσεις θα πούμε εμείς) που εκφράζονται από την αμερικανική πλευρά αναφορικά με το ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος –όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ– ο Σάββας Ξηρός, εκμεταλλευόμενος τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Με αρκετή δόση διπλωματίας, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η Αθήνα άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού πρέσβη, Ντέιβιντ Πιρς, συμπληρώνοντας ότι η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση.

Οι «παροικούντες» στα ενδότερα της Ηρώδου Αττικού ξεκαθαρίζουν ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις. Με βάση, λοιπόν, το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων –και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».

Συμπερασματικά οι κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό, ωστόσο και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι». Ο εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού. Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος.

Κατά τα λοιπά, από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνεται ότι ο υπουργός των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, πράγματι τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει όπως λένε την ανησυχία του για τον Σ. Ξηρό. Ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.

Διαβάστε επίσης