Πέντε χρόνια, χρέος off για πατέρα 4 ανηλίκων

Ειρηνοδικείο απάλλαξε έναν πατέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών με άνεργη σύζυγο από το τραπεζικό του χρέος ύψους 52.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης, κάτοικος Καβάλας, εργαζόταν περιστασιακά, με αποτέλεσμα η πολυμελής οικογένεια του να συντηρείται με τη βοήθεια των παππούδων. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, οι εκπρόσωποι των τραπεζών υποστήριξαν ότι ο καταναλωτής δολίως περιήλθε σε κατάσταση υπερχρέωσης, ενώ γνώριζε ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις από τα δάνεια που είχε συνάψει.

Στην απόφασή του, όμως, το δικαστήριο, αν και αναφέρει ότι η τακτική που ακολούθησε ο πολίτης «ήταν λανθασμένη, πλην όμως συνήθης επιλογή κατά το διάστημα που κατέφευγε στον δανεισμό, η οποία καλλιεργήθηκε από τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και δεν ρυθμίστηκε ως έπρεπε από την Πολιτεία» δέχθηκε ότι:

# Οι ανάγκες για την επιβίωση της οικογένειάς του ανέρχονται στο ύψος των 800 ευρώ μηνιαίως τονίζοντας μάλιστα ότι «το ποσό αυτό κρίνεται συντηρητικό δεδομένου ότι πρόκειται για εξαμελή οικογένεια και υποδηλώνει τη διάθεση του αιτούντος να περιορίσει τα έξοδά του σε επίπεδο, όμως, που να μην προσβάλλεται το επίπεδο διαβίωσης του ιδίου και της οικογένειάς του». Έτσι απέρριψε την ένσταση των εκπροσώπων των τραπεζών, και όρισε μηδενικές δόσεις για διάστημα εξήντα μηνών. Όρισε, τέλος, νέα δικάσιμο σ’ ένα χρόνο από την ημερομηνία της απόφασης, ώστε να εξετάσει αν έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα του καταναλωτή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα