Παπαδημούλης κατά Hochtief για τα δημοτικά τέλη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τη μη πληρωμή δημοτικών τελών από την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» και τη συνεπαγόμενη σκανδαλώδη ζημία του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, ερωτά τους Υπουργούς γιατί καθυστερεί από το 2008 η έκδοση ΚΥΑ που οφείλει να ρυθμίσει την επιβολή και είσπραξη δημοτικών τελών από την εταιρεία του Αεροδρομίου, υπέρ των δήμων της περιοχής. Ερωτά επίσης τι ενέργειες έχουν γίνει από την υπογραφή της σύμβασης του Αεροδρομίου το 1995 για την είσπραξη των τελών και τι έχουν αποδώσει. Εάν δεν έχουν εισπραχθεί τέλη, ερωτά ποιοι είναι οι υπεύθυνοι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δ. Καλογερόπουλος, στις 29/3/2013, με την υπ’ αριθ. 16842/14350 απόφασή του, έκανε δεκτή την προσφυγή της γερμανικής εταιρείας Hochtief που διαχειριζόταν ως τώρα τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, κατά της υπ’ αριθ. 620/12 απόφασης του Δημάρχου Σπάτων-Αρτέμιδας, με την οποία επιβλήθηκαν αναδρομικά από το 2007 δημοτικά τέλη.

Από τη σύμβαση του Αεροδρομίου (Ν 2338/1995, άρθρο 25.6) προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής και είσπραξης δημοτικών τελών υπέρ του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας, αλλά και των δήμων Παιανίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου και Κορωπίου, από την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» (Δ.Α.Α. Α.Ε.). Σύμφωνα με τον Ν 3631/2008 (άρθρο 10, παρ. 2) η διαδικασία είσπραξης καθορίζεται, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η εν λόγω ΚΥΑ, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει ακόμη εκδοθεί, εντελώς αδικαιολόγητα.

Η ακυρωτική απόφαση του κ. Καλογερόπουλου επικαλείται μεν το παραπάνω ρυθμιστικό κενό, όμως στο σκεπτικό της υπάρχουν εκτιμήσεις που ουσιαστικά αναιρούν τις προβλέψεις του Νόμου, απαλλάσσοντας το Αεροδρόμιο από κάθε σχετική υποχρέωση.

Ερωτώνται συνεπώς οι κκ Υπουργοί:

1. Για ποιό λόγο τα τρία συναρμόδια Υπουργεία καθυστερούν επί πέντε ολόκληρα χρόνια την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για τη διαδικασία επιβολής και είσπραξης δημοτικών τελών από τον «Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών»; Πότε προβλέπεται να εκδοθεί;

2. Σε τι ποσό εκτιμώνται τα δημοτικά τέλη που οφείλει ο «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» προς τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας, τι μέρος έχει εισπραχθεί και τι προβλέπεται να εισπραχθεί;

3. Έγιναν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες από το 1995 έως το 2008 για την είσπραξη των δημοτικών τελών σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ν 2338/1995; Αν ναι, τι απέδωσαν για το δημόσιο ταμείο; Αν όχι, ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα