Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για την έκθεση προόδου Ε.Ε. – FYROM (vid)

Παρέμβαση για την έκθεση προόδου Ε.Ε. – FYROM έκανε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης λέγοντας ότι το γειτονικό κράτος δεν είναι έτοιμο για έναρξη Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, τα Σκόπια έχουν οπισθοδρομήσει το τελευταίο 12μηνο και στον τομέα των πολιτικών κριτηρίων, και στις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και στο θέμα του ονόματος, δηλαδή σε 3 τομείς προτεραιότητας που έχουν τεθεί από πλευράς Ε.Ε.. Λέει χαρακτηριστικά (βλ. και το βίντεο που ακολουθεί) ο κ. Κεφαλογιάννης τα εξής:

«Ενώνω τη δική μου φωνή με τις διαπιστώσεις οι οποίες έχουν γίνει από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και από την Μικτής Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – FYROM. 

Κι αυτές οι διαπιστώσεις λένε κάτι απλό. Ότι η χώρα έχει οπισθοδρομήσει τους τελευταίους 12 μήνες σε όλους τους τομείς προτεραιότητας που έχουμε βάλει κι αυτοί είναι: Τα πολιτικά κριτήρια, οι σχέσεις καλής γειτονίας, το θέμα του ονόματος.
»Η Ευρωπαική Επιτροπή διαπιστώνει οπισθοδρόμηση κυρίως στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), διαπιστώνει αύξηση της πολιτικοποίησης των κρατικών θεσμών, του κυβερνητικού ελέγχου των ΜΜΕ ακόμη και στο πλαίσιο της διαδικασίας των εκλογών.
»Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Ζάεβ, δεν έχει επιστρέψει στα έδρανα του Κοινοβουλίου και μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση του να σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση και σκιώδες Κοινοβούλιο.
»Στις σχέσεις τώρα καλής γειτονίας. Η χώρα των Σκοπίων , η FYROM, δείχνει τάσεις αλυτρωτισμού. Σας τα είπαν κι άλλοι συνάδελφοι για τα μνημεία για την “Μεγάλη Μακεδονία” στο Γιεβγελ και στο Γαζί, για προκλητικές ενέργειες σε γειτονικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία.
»Κάτω απ αυτές τις συνθήκες, η FYROM δεν είναι έτοιμη για έναρξη Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
»Όσον αφορά τις τροπολογίες, ακούστηκαν πάρα πολλά, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, κάποιες απ αυτές τις τροπολογίες, τις κοινές τροπολογίες θα τις υπεψηφίσουμε, αλλά θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Εισηγητή στην τροπολογία Νο 5 να διαγράψει με δική του πρωτοβουλία την λέξη “Macedonian”».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα