ΠΑΤΜΟΣ: Αρχίζει αύριο το 16ο φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής

Η Πάτμος υποδέχεται το 16ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης. Από τις 29/8 έως τις 3/9, το Φεστιβάλ επιλέγει μουσικά έργα της ορθόδοξης, της καθολικής, αλλά και της λαϊκής μουσικής παράδοσης.

Το πρόγραμμα ανοίγει η βυζαντινή χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός» της Μητρόπολης Λεμεσού, με χοράρχη τον πρωτοπρεσβύτερο Νίκο Λυμπουρίδη και συνοδεία ενός συνόλου παραδοσιακών οργάνων.

Στις 30/8 η ορχήστρα Φεστιβάλ Πάτμου και οκταμελές φωνητικό σύνολο, ερμηνεύουν το έργο «Ο Δανιήλ στον λάκκο των λεόντων» μια σύνθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Άλκη Μπαλτά, βασισμένη σε θρησκευτικές μελωδίες τις οποίες τραγουδούσαν κατά τον μεσαίωνα, στο ομώνυμο λειτουργικό δράμα. Τα κείμενα από την Παλαιά Διαθήκη θα διαβάσει, στα ελληνικά και αγγλικά, ο ηθοποιός Νίκος Γεωργάκης.

Στις 31/8 το πρόγραμμα συνεχίζεται με θέατρο σκιών και ζωντανή μουσική, σε μια εκπαιδευτική συναυλία «Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία» με καραγκιοζοπαίχτη τον Θοδωρή Κωστιδάκη.

Την 1/9 συνεχίζει με θρησκευτική μουσική και τραγούδια, τις «Προσευχές», ερμηνευμένες από την μετζο-σοπράνο Άρτεμη Μπόγρη, την Μελίνα Μακρή (φλάουτο) και τον Σπύρο Λάμπουρα (βιμπράφωνο).

Στις 2/9 συμμετέχει ο Δώρος Δημοσθένους, σε τραγούδια gospel, διάσημα από την μοναδική ερμηνεία του Έλβις Πρίσλει. Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής ολοκληρώνεται την Κυριακή, 3/9 με την μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας της Κέρκυρας, σε θρησκευτικά έργα Ελλήνων συνθετών (Σαμάρας, Σαμσαρέλος, Δουκάκης, Θεοδωράκης) και ξένων συνθετών (Corelli, Faccio, Verdi, Hovhaness, Korsakov). Θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Σπύρος Προσωπάρης.

 

Διαβάστε επίσης