Πιο υγιεινή η διαιτητική cola από το ελαιόλαδο;

Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη κατά του κανονισμού της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Κανονισμού 1924/2006 έχει θεσπίσει ένα σύστημα καταγραφής των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τροφίμων μέσω της διαδικασίας σήμανσης τους με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας (Nutrition and Health Claim).

Ορισμένες χώρες της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν επιλέξει για την καλύτερη προβολή του διατροφικού περιγράμματος (nutrient profile) με το οποίο περιγράφεται ο ισχυρισμός διατροφής, αντί της καθαρής αναγραφής στη συσκευασία, να υιοθετήσουν ένα σύστημα έγχρωμης σήμανσης στα τρόφιμα με την ίδια διαβάθμιση (κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο) που έχουν οι φωτεινοί σηματοδότες (food traffic light labeling). Προτείνεται δε να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σύστημα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Πρόσφατες, ωστόσο, έρευνες αγοράς που έχουν διενεργηθεί σε σούπερ μάρκετ έχουν δείξει το εξής παράδοξο: η διαιτητική κόλα επειδή έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα στις προαναφερόμενες ουσίες (σάκχαρα, αλάτι κλπ) να έχει πράσινη σήμανση, ενώ το αγελαδινό γάλα λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά να έχει κόκκινο ή πορτοκαλί χρωματισμό, δημιουργώντας την αίσθηση στον καταναλωτή ότι πρόκειται για χειρότερο τρόφιμο!

Κατά αντιστοιχία συγκρίνοντας διαιτητικά αναψυκτικά με προϊόντα όπως το ελαιόλαδο ή τη φέτα, με βάση το σύστημα έγχρωμης σήμανσης προκύπτει η αίσθηση ότι τα αναψυκτικά αποτελούν καλύτερα τρόφιμα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και δεδομένου ότι η ελληνική γαστρονομία βρίθει παραδοσιακών τροφίμων των οποίων οι πρώτες ύλες είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, ο παραπάνω κανονισμός δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την προώθησή τους στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.

Για να έχει ένα τρόφιμο τον ισχυρισμό διατροφής θα πρέπει η περιεκτικότητά του σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά οξέα, σάκχαρα και αλάτι να είναι χαμηλότερη από ένα προβλεπόμενο όριο. Επιπλέον για να έχει ένα τρόφιμο ή μια κατηγορία τροφίμων τον ισχυρισμό υγείας θα πρέπει η θρεπτική ή άλλη ουσία για την οποία γίνεται ο ισχυρισμός να έχει αποδεδειγμένα ευεργετικό θρεπτικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι το ελαιόλαδο το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (βλ. πολυφαινόλες που επιστημονικά τεκμηριωμένα ωφελούν την ανθρώπινη υγεία) είναι χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με τα αναψυκτικά.

Μάλιστα όπως έχει αποδειχθεί από πρόσφατες έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η πλειοψηφία των ελληνικών ελαιολάδων που δοκιμάστηκαν σε αυτές μπορούν να φέρουν τον ισχυρισμό υγείας (health claim) καθώς η συγκέντρωση πολυφαινολών είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος όπως δήλωσε προτίθεται στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναπροσαρμογή της έγχρωμης σήμανσης στα τρόφιμα.

Με τον τρόπο αυτό, καταλήγει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στοχεύει αφενός στην αποτροπή της πιθανότητας να πέσει θύμα παραπλάνησης το ευρωπαϊκό καταναλωτικό κοινό, αφετέρου επιδιώκει να αναδειχτεί η υψηλή διατροφική αξία των ελληνικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο και η φέτα.

Διαβάστε επίσης