Πορτογαλία: «Πράσινο φως» από την ΕΕ για ακόμα μία δόση

Την αποδέσμευση ακόμα μιας δόσης βοήθειας ύψους 3,7 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία, ανακοίνωσε η ευρωζώνη, μετά τη θετική εισήγηση της τρόικας των δανειστών της χώρας και την έγκρισή της από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ανακοινώνοντας την αποδέσμευση της δόσης, επικεφαλής του ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε ότι  έπειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών, η Πορτογαλία έχει πλέον φθάσει στην αποφασιστική φάση για να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές.

«Δεδομένης της αξιοσημείωτης προόδου που έχει επιτευχθεί ως εδώ, ο στόχος αυτός είναι εφικτός», πρόσθεσε.

Μετά την καταβολή αυτής της δόσης, μένει στην ευρωζώνη να καταβάλει άλλο 1,2 δισεκ. ευρώ στην Πορτογαλία πριν από το τέλος του προγράμματος αρωγής, που προβλέπεται για τον Ιούνιο του 2014.

Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές και τους οίκους αξιολόγησης, η Λισαβόνα δεν θα μπορέσει να αποφύγει μια νέα γραμμή πιστώσεων στο τέλος του προγράμματος αρωγής της.

«Αν η Πορτογαλία διαπραγματευθεί μια γραμμή πιστώσεων στις αρχές του 2014, αυτό θα της επιτρέψει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διευκολύνει μια ήπια επιστροφή της στις αγορές», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Διαβάστε επίσης