Προκλήσεις Γιλντιρίμ, Ακιντζί κατά Ελλάδας και Κύπρου

Σαράντα τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την εισβολή του «Αττίλα» στη Κύπρο και οι Τούρκοι βρήκαν την ημέρα να συνεχίσουν τις προκλήσεις. Αμφότεροι βρίσκονται στη Μεγαλόνησο για τις εκδηλώσεις  της επετείου και έστρεψαν τα βέλη τους σε Ελλάδα και Κύπρο για τις κινήσεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι κινήσεις των ελληνοκυπρίων με τις ενεργειακές έρευνες είναι «άκαιρες και επικίνδυνες». Όπως πρόσθεσε, η Τουρκία «θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνεται ότι μετά την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα λάβει μέτρα για να απαντήσει στις «μονομερείς» -όπως τις χαρακτήρισε- ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τι είπε ο Ακιντζί

Από την πλευρά του σε τηλεοπτικό μήνυμα ο Ακιντζί ανέφερε ότι το όραμα των Τουρκοκυπρίων είναι να γίνουν «ένας από τους ίσους εταίρους, που με τη λύση θα ενώσουμε μαζί την Κύπρο και θα είμαστε μία από τις δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες».

Ο Ακιντζί έκανε αναφορά στην περίοδο του 1974 και επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα γενικά, υποστηρίζοντας ότι τότε η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν είχαν την πολυτέλεια να τηρήσουν σιωπηλή στάση απέναντι στις εξελίξεις». Στη συνέχεια, δικαιολόγησε την Τουρκία, λέγοντας ότι «υποχρεώθηκε να επέμβει στα εσωτερικά δρώμενα της Κύπρου για να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας νέας δομής, ενός νέου συνεταιρισμού, ο οποίος θα στηριζόταν στη συνεργασία δυο ιδρυτικών κρατών».

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από τις εγγυήσεις και την ασφάλεια τον «άνοιξε μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά(τ/κ) και όχι η ελληνοκυπριακή (ε/κ) ή η Ελλάδα». Στο Κραν Μοντάνα η Τουρκία και η τ/κ πλευρά προσέγγισαν, είπε, τη διαδικασία λύσης με «εποικοδομητικό τρόπο και αυτή η στάση καταγράφηκε από τον διεθνή παράγοντα και τον ΟΗΕ».

Δήλωσε ότι η ισότητα, η ασφάλεια και η ελευθερία στις δυο κοινότητες, είναι βασικά συστατικά της λύσης. «Φυσικά δεν μπορούσαμε να υιοθετήσουμε την αρχή “μηδέν στρατός- μηδέν εγγυήσεις”» σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, στο Κραν Μοντανά η λύση δεν ήταν εφικτή, παρά το γεγονός ότι η τ/κ πλευρά και η ‘Αγκυρα πραγματοποίησαν ανοίγματα στα πεδία του εδαφικού και των εγγυήσεων, εξαιτίας της στάσης που τήρησε η ε/κ πλευρά. «Η ε/κ πλευρά επιλέγει να εστιάσει σε κάποια σημεία του Σχεδίου Ανάν, αγνοώντας στοιχεία του σχεδίου, τα οποία δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της» υποστήριξε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα