Προ των πυλών νέο χαράτσι για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους

Μεγάλη ανατροπή έρχεται στις εισφορές του ΕΦΚΑ αφού “σκάει” νέο χαράτσι για 1,4 ασφαλισμένους. Η συμφωνία  με τους δανειστές προβλέπει  να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Οι νέες ανατροπές για εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοπασχολούμενους αφορά στην αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν καταβληθεί και όχι επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Στελέχη του υπουργείου επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με την Ημερησία, ότι η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να ψηφιστούν.

Η συμφωνία για την οποία – όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους από το 2018.

Ετσι για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%).

Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων των εισφορών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα