Πόλεμο στην ακτοπλοΐα κήρυξε η Τουρκία στην Ελλάδα

Ξαφνικό πόλεμο στην ακτοπλοΐα κήρυξε η Τουρκία στην Ελλάδα. Οι γείτονες προχώρησαν σε μια πρωτοφανή ενέργεια, αφού με απόφαση του υπουργού Μεταφορών της χώρας απαγορεύει σε τουρκικά τουριστικά πλοία να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά με τα οποία διασυνδέονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από την τουρκική κυβέρνηση ως αντίποινα για τις κατασχέσεις από την πλευρά των ελληνικών Αρχών, τουρκικών πλοίων τα οποία παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας και δεν διέθεταν τα προβλεπόμενα σωστικά μέσα.

Από την Άγκυρα έγινε επίσης γνωστό ότι οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει να ενημερώνουν τις τουρκικές εταιρείες οι οποίες μεταφέρουν Τούρκους τουρίστες στα ελληνικά νησιά.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη απόφαση ούτε τα ελληνικά τουριστικά πλοία θα μπορούν να προσεγγίζουν τα λιμάνια της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει ελέγχους και κατασχέσεις μικρών σκαφών από την Τουρκία –μικρότερων των 24 μέτρων– θέτει σε κίνδυνο το καθεστώς λευκής σημαίας της Τουρκίας, κάτι που είναι απαράδεκτο.

Το καθεστώς λευκής σημαίας αφορά την ποιότητα των θαλάσσιων μεταφορών μιας χώρας και η Τουρκία κινδυνεύει να μπει σε καθεστώς γκρίζας σημαίας.

Το δεύτερο σενάριο για την απόφαση αυτή είναι ότι το πρόβλημα ήταν η χαμηλή τουριστική κίνηση στα τουρκικά παράλια.

Για να μπορέσουν να επιβιώσουν ιδιοκτήτες τουρκικών τουριστικών σκαφών πήγαιναν ως επισκέπτες στα νησιά και σε συνεργασία με Έλληνες επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα επιβίβαζαν επισκέπτες.

Διαβάστε επίσης