«Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο»

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από το Κάιρο ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, έκανε λόγο για «αμφισβήτηση θεμελιωδών διεθνών συνθηκών» εκ μέρους της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Κατά τον κ. Τσίπρα, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Σημείωσε ότι η απάντηση πρέπει «να είναι σαφής και αταλάντευτη» τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από τις γειτονικές χώρες ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Όπως είπε, ο σεβασμός του διεθνούς δίκαιου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση σταθερότητας στην περιοχή και μόνη δυνατή βάση για τις σχέσεις φιλίας των χωρών. «Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της» είπε.

Και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια εδραιώνεται με συνεργασία και όχι με απομόνωση και με μονομερείς ενέργειες, υπογραμμίζοντας ότι ασφάλεια στην περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συνεργασία της Αιγύπτου.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Απαραίτητη είναι και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Στηρίζουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σχετικά με τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για την Ελλάδα αυτή η τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας της σταθερότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό και εμείς, οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, πρέπει να συνεργαστούμε» υπογράμμισε, δηλώνοντας: «Συναποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας».

«Τονίσαμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Επαναλάβαμε τη σημασία της επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τέλος υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της τριμερούς συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».

(ΠΗΓΗ: in.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα