Σεισμός 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο βορειοδυτικά του Κιλκίς

Ισχυρή δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Κεντρική Μακεδονία στις 01.23 το βράδυ της Παρασκευής-ξημερώματα Σαββάτου. Ο σεισμός σημειώθηκε βορειοδυτικά του Κιλκίς, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης ορίζεται στα 10 χιλιόμετρα δυτικά της Κριστώνης και το εστιακό της βάθος μετρήθηκε στα 10 χλμ.
Ο σεισμός ήταν ισχυρός και έγινε αισθητός από τη Λάρισα μέχρι και τα Σκόπια.

To επίκεντρο ήταν 41 χλμ βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης και η συμπρωτεύουσα ταρακουνήθηκε.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Φυσιολογική χαρακτήρισε τη σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή του Κιλκίς, μετά τον σεισμό των 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε μία και είκοσι δύο (1:22) τα ξημερώματα, καθώς έχουν σημειωθεί -μετά από αυτή την ώρα- αρκετοί μετασεισμοί ακόμη και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Διαβάστε επίσης