«Σημάδια ελπίδας για την παγκόσμια οικονομία», βλέπει η Λαγκάρντ

«Η παγκόσμια προοπτική παραμένει υποτονική σήμερα, αν και σε πολλές οικονομίες, βλέπουμε σημάδια ελπίδας», εκτιμά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναφερόμενη στην έναρξη της κρίσης, το 2008, η κα Λαγκάρντ παρατήρησε ότι «πέντε χρόνια μετά, το ταξίδι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και η ομίχλη της κρίσης παραμένει». Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το δημοσιονομικό αδιέξοδο που έχει προκληθεί στις ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, αν το Κογκρέσο αποτύχει τελικά να αυξήσει το δημόσιο χρέος το οποίο φτάνει στο ανώτατο όριο του στις 17 Οκτωβρίου.

«Εν μέσω αυτής της μεγάλης δημοσιονομικής πρόκλησης … η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα επί του προϋπολογισμού, πάνω από το ανώτατο όριο του χρέους, δεν βοηθάει», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης ήταν κάτι αρκετά κακό, αλλά η αποτυχία να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους θα ήταν πολύ χειρότερη και θα μπορούσε να βλάψει πολύ σοβαρά όχι μόνο την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η αμερικανική οικονομία, παρά το πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο, είναι το προφανέστερο παράδειγμα ανάκαμψης στις πλούσιες χώρες.

Διαβάστε επίσης