Σκάνδαλο με παιδεραστή έριξε την κυβέρνησης της Ισλανδίας

Δεύτερες βουλευτικές εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο θα διεξαχθούν στην Ισλανδία αφού η κυβέρνηση της χώρας έπεσε εξαιτίας ενός σκανδάλου με παιδεραστή.

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας ανακοίνωσε  τη διεξαγωγή πρόωρων καλπών,μετά την απόσυρση ενός εκ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό.

«Χάσαμε την πλειοψηφία και δεν έχω καμία ένδειξη ότι θα την επανακτήσουμε… Προκηρύσσω εκλογές», δήλωσε ο Μπιάρνι Μπενέντικτσον.

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2017, τον Νοέμβριο όπως επισήμανε ότι προτιμά ο πρωθυπουργός, λίγο παραπάνω από έναν χρόνο μετά τις τελευταίες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είχαν προκηρυχθεί εξαιτίας του σκανδάλου των Panama Papers.

Πώς εμπλέκεται ο πατέρας του πρωθυπουργού

Το νέο σκάνδαλο, που ρίχνει αυτή τη φορά την κυβέρνηση, σχετίζεται με έναν παιδεραστή και συγκεκριμένα με την αποκάλυψη ότι ο πατέρας του πρωθυπουργού έγραψε μια επιστολή συνιστώντας να «αποκατασταθεί η τιμή» ενός καταδικασθέντα για παιδεραστία.

Ένα παλιό ισλανδικό σύστημα, επιτρέπει στους καταδικασθέντες να επανακτήσουν κάποια πολιτικά δικαιώματα -όπως για παράδειγμα να διεκδικήσουν δημόσιο αξίωμα- εάν εξασφαλίσουν τρεις συστατικές επιστολές από άτομα «καλού χαρακτήρα».

Όπως αναφέρει το BBC, οι Ισλανδοί είχαν τρομοκρατηθεί από τη μυστική υποστήριξη προς τον Hjalti Sigurjón Hauksson, ο οποίος καταδικάστηκε το 2004 για τον σχεδόν καθημερινό βιασμό της θετής κόρης του, επί 12 χρόνια, από όταν το κοριτσάκι ήταν 5 ετών. Εξέτισε ποινή φυλάκισης 5,5 ετών.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας κατηγορήθηκε επίσης για απόπειρα συγκάλυψης, καθώς αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος είχε γράψει την συστατική επιστολή. Το γεγονός ότι ήταν ο πατέρας του πρωθυπουργού έγινε γνωστό μόλις την Πέμπτη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται ωστόσο να το γνώριζε από τον Ιούλιο.

Το κόμμα της απερχόμενης κυβέρνησης, Bright Future, αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της «σοβαρής απώλειας εμπιστοσύνης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα