Σοβαρή ελάφρυνση χρέους, αλλιώς αντίο ζωή

Δεν το λες και ευχάριστο ποδαρικό εβδομάδας το σημερινό «ραπόρτο» του Γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής που ούτε λίγο ούτε πολύ διαμηνύει πως δίχως σοβαρή ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει!

Πιο συγκεκριμένα, στην τριμηνιαία έκθεση (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2017) περιγράφονται οι κυβερνητικοί στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, με υπογραμμισμένη ωστόσο την ανησυχία αναφορικά με την υπερφορολόγηση των πολιτών και τις συνέπειες (βλ. δυστοκία στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων) αυτής της πρακτικής.

Επικαλούμενο την εξέλιξη των φορολογικών μεγεθών, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής λέει μεταξύ άλλων ότι «η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα –και η οποία στηρίζεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης– λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Και συνεχίζει:

«Η συνέχιση της φοροκεντρικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση ασφυξίας της οικονομίας ενώ σε πρακτικό επίπεδο μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές –που στο σύνολό τους ανέρχονται σε €98,2 δισ., τα οποία οφείλουν 3,8 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις– αυξάνονται με ρυθμό περίπου €1 δισ. το μήνα. Επίσης, η κατανομή των φορολογικών βαρών στους πολίτες (φόρος εισοδήματος) είναι ανισοβαρής, δηλαδή αφενός μεν μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων πληρώνει ελάχιστο φόρο – κάτι που καταδεικνύει τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, αλλά και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας – αφετέρου δε σχετικά υψηλά εισοδήματα φορολογούνται υπέρμετρα, δημιουργώντας αντικίνητρα για εργασία».

Δυστυχώς τα κακά μαντάτα δεν περιορίζονται στα παραπάνω, καθώς στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας. Πώς αιτιολογείται αυτός; Με την καταγραφή της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από το δυσθεώρητο αθροιστικά ποσό των 84,3 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρώσει σε τόκους η Ελλάδα στους πιστωτές της μετά το 2021. Ιδού πώς διαμορφώνονται οι πληρωμές τόκων από το 2020 ως και το 2026 ω σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου: 2020: 6,5 δισ. ευρώ, 2021: 11 δισ. ευρώ, 2022: 24,5 δισ. ευρώ, 2023: 17,5 δισ. ευρώ, 2024: 13,6 δισ. ευρώ, 2025: 9 δισ. ευρώ, 2026: 8,6 δισ. ευρώ. Συνολικά, στην εξαετία 2021 – 2026 οι πληρωμές μόνο τόκων φτάνουν στο ποσό των € 84,3 δισ.!

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει πως οι στόχοι για τα πλεονάσματα βασίζονται σε “ακριβά” μέτρα, ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολο το στόχο να επιτευχθούν πλεονάσματα άνω του 2% για πολλά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα