Σοκάρουν τα στατιστικά: Παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων

Απίστευτα πράγματα φέρονται να συμβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη, εν αγνοία ασφαλισμένων. Τρεις φαρμακοποιοί και ένας γιατρός έκαναν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων, προκαλώντας οικονομική ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο που υπερβαίνει τις 235.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, οι τέσσερις δράστες, ηλικίας 50, 48 και 41 ετών, πραγματοποίησαν πλήθος συνταγογραφήσεων με τη χρήση των ΑΜΚΑ 41 ασφαλισμένων, από τα τέλη του 2015 έως και τα τέλη του 2016. Ειδικότερα ο γιατρός συνταγογραφούσε φάρμακα εν αγνοία των ασφαλισμένων χρησιμοποιώντας τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, και τις συνταγές εκτελούσαν εν συνεχεία οι τρεις φαρμακοποιοί εισπράττοντας παρανόμως το ανάλογο χρηματικό ποσό από τον ασφαλιστικό φορέα.

Σε βάρος των τεσσάρων σχηματίστηκε δικογραφία, που υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια εις βάρος του Δημοσίου, πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, υπεξαγωγή εγγράφων, παράβαση καθήκοντος και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ένας εκ των δραστών είχε απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές και τον Σεπτέμβριο του 2016 κατηγορούμενος και τότε για παράνομη εκτέλεση συνταγογραφήσεων από κοινού με μία 62χρονη γιατρό και έναν 38χρονο ιατρικό επισκέπτη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Νομού Έβρου, Τάσος Τερζής υπογράμμισε πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά τα οποία είναι κατακριτέα. Σημείωσε μάλιστα πως ο φαρμακευτικός σύλλογος έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα των αρχών ως προς την παροχή σχετικών με τις δύο υποθέσεις στοιχείων, διευκρινίζοντας ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σε εξέταση των κατηγοριών σε επίπεδο πειθαρχικού συμβουλίου, καθώς δεν υπάρχει ακόμη η οριστική απόφαση της δικαιοσύνης για την τέλεση των εν λόγω αδικημάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα