Στις κάλπες την Κυριακή οι πολίτες της Ουρουγουάης

Εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Ουρουγουάη. Οι πολίτες της χώρας καλούνται να εκλέξουν τον διάδοχο του «προέδρου των φτωχών», Χοσέ Μουχίκα.  Οι εκλογές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία ένας υποψήφιος από τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας διεκδικεί με αξιώσεις να «σπάσει» την κυριαρχία του κεντροαριστερού συνασπισμού.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός «Ευρύ Μέτωπο» (Frente Amplio) ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2004, βάζοντας τέλος στο μονοπώλιο των Blancos και των Colorados.

Οι Συντηρητικοί (Blancos) και οι Κόκκινοι (Colorados), οι οποίοι αργότερα το Φιλελεύθερο Κόμμα, κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή σχεδόν από τη γέννηση της χώρας στα μέσα του 19ου αιώνα.

Μάλιστα, από τις τάξεις των Colorados αναδείχθηκε η σπουδαιότερη ίσως πολιτική φυσιογνωμία, ο Χοσέ Μπάτγιε ι Ορδόνιες, πρόεδρος μεταξύ 1903-1915, ο οποίος ίδρυσε κράτος-πρόνοιας ευρωπαϊκού τύπου και κατήργησε την θανατική ποινή.

Το 2004, ο ογκολόγος Ταμπαρέ Βάσκες κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος ως επικεφαλής του «Ευρύ Μετώπου» και τώρα διεκδικεί εκ νέου την προεδρία. Εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής -παρέδωσε την εξουσία το 2010 με ένα ποσοστό δημοφιλίας της τάξης του 70%.

Όμως, απέναντί του βρίσκεται ο 41χρονος Λακάγιε Πόου, η μεγάλη έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών για λογαριασμό των Blancos.

Με δεδομένου ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί πρόεδρος στον α’ γύρο της ερχόμενης Κυριακής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Λακάγιε Πόου να απέχει ελάχιστα -στα όρια του στατιστικού λάθους- από το φαβορί Ταμπαρέ Βάσκες, εφόσον οι δύο τους βρεθούν αντιμέτωποι στον β’ γύρο.

Ο Λακάγιε Πόου είναι γιος του πρώην προέδρου (1990-1995), Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε, ωστόσο ο ίδιος φροντίζει να τηρεί αποστάσεις από τον πατέρα του, προβάλλοντας ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ.

Όπως σχολιάζει η ισπανική El Pais, ο 41χρονος υποψήφιος υιοθέτησε ως σλόγκαν για την προεκλογική του εκστρατεία το «πάμε για τα θετικά», προσπαθώντας να δείξει στο εκλογικό σώμα ότι έρχεται να αξιοποιήσει τα όσα θετικά έγιναν και συνεχίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Διαβάστε επίσης