Στις 26 Ιουνίου η απόφαση για τον Ξηρό

Τη μεθερχόμενη Πέμπτη, 26 Ιουνίου, επιφυλάχτηκε να εκδώσει το δικαστήριο του Πειραιά την απόφασή του για τη νέα αίτηση αποφυλάκισης με όρους που κατέθεσε ο Σάββας Ξηρός επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Διεκδικεί συγκεκριμένα την κατ΄ οίκον νοσηλεία του λόγω της ανήκεστης βλάβης την οποία υπέστη η υγεία του από τον τραυματισμό του στην έκρηξη στον Πειραιά, τον Ιούνιο του 2002, που οδήγησε στη σύλληψη μελών της 17Ν. Ο «Μιχάλης» της 17Ν κρατείται στα υπόγεια ειδικά κελιά των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού , καθώς έχει καταδικασθεί πέντε φορές σε ισόβια και σε κάθειρξη 25 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση, δολοφονίες, ληστείες και εκρήξεις.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά έκανε ομόφωνα δεκτό, παρά την αντίθετη γνώμη της εισαγγελέως, το αίτημα του Σάββα Ξηρού, για προσωρινή πεντάμηνη αναστολή της κράτησής του, προκειμένου να νοσηλευθεί στο δημόσιο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα είχε επικαλεσθεί ο συνήγορός του, ο Σ. Ξηρός έχει υποστεί ολική απώλεια όρασης στο ένα μάτι, ενώ στο άλλο μάτι η όραση έχει περιοριστεί σημαντικά. Επίσης έχει σοβαρό πρόβλημα ακοής, ενώ ένα μικρόβιο, που προσέβαλε τον οργανισμό του μέσα στις φυλακές, τού έχει προκαλέσει σοβαρά οιδήματα στα πόδια.
Υπέρ της αίτησης του κατηγορουμένου κατέθεσαν τότε ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά Νίκος Καρακούκης και οι γιατροί Νίκος Μανιός και Τάσος Κουράκης (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ). Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο πολυισοβίτης και πολυτραυματίας Σάββας Ξηρός οδηγήθηκε πράγματι στο ΑΧΕΠΑ όπου νοσηλεύτηκε φρουρούμενος, πλην όμως παρότι διαγνώστηκε ότι πάσχει και από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, εννέα ημέρες μετά τον… ξαναγύρισαν στον Κορυδαλλό.

Απ΄ την πλευρά του ο συνήγορός του, Σπύρος Φυτράκης, σε δηλώσεις του σήμερα, υποστήριξε ότι τις δύο πρώτες φορές το δικαστήριο έκανε αυτό που έπρεπε και έδωσε εντολή για νοσηλεία σε ειδικό θεραπευτήριο, μία φορά στη Θεσσαλονίκη για τρεις μήνες και μια φορά στη Λάρισα για ένα μήνα. Ωστόσο, τόνισε, ότι «οι αστυνομικές Αρχές μετά από παρέμβαση ανώτερων αξιωματούχων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διέκοψαν τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού τον οποίο επανέφεραν στις φυλακές με όρους και συνθήκες πολύ βαριές, επιβαρύνοντας επιπλέον την κατάσταση της υγείας του».

Το σημερινό δικαστικό αίτημα του Σάββα Ξηρού υποστήριξαν δύο ιατροδικαστές ενώ ο ίδιος μετήχθη το πρωί στα δικαστήρια Πειραιά συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κάνει δεκτή την προσφυγή του Σάββα Ξηρού για ανεπαρκή παροχή ιατρικής φροντίδας και για παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έχει επιδικάσει την καταβολή, από το ελληνικό κράτος στον προσφεύγοντα, ποσό 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

 

Διαβάστε επίσης