Στον “πάγο” οι επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ για χιλιάδες δικαιούχους

Στον “πάγο” μπαίνει το πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα” του νέου ΕΣΠΑ που αφορά χιλιάδες δικαιούχους, στους οποίους δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ επιχορήγησης.

Ουσιαστικά το πρόγραμμα, 1,5 χρόνο μετά την επίσημη έναρξή του, παραμένει ανενεργό και ακόμη και οι πρώτοι 1.372 δικαιούχοι επιδότησης που εντάχθηκαν πρόσφατα στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να λάβουν την επιδότηση που δικαιούνται, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Όσο για εκείνους που πέρυσι τον Ιούλιο υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων», θα περιμένουν πολύ ακόμη, αφού μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανάδειξης των προσωρινών δικαιούχων. Αυτοί θα πρέπει τώρα με τη σειρά τους να υποβάλουν τον λεγόμενο φυσικό φάκελο με τα δικαιολογητικά για την επένδυσή τους (η προθεσμία έχει οριστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου) και, αφού ελεγχθεί ως προς την πληρότητά του, να βγει ο κατάλογος των οριστικών δικαιούχων.

Σε κατάσταση αναμονής

Σε κατάσταση αναμονής είναι και όσοι έκαναν αίτηση πέρυσι το Μάιο για να επιδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», οι οποίοι ύστερα από πολύμηνη αναμονή έλαβαν την πολυπόθητη έγκριση ως προσωρινά δικαιούχοι και υπέβαλαν πριν από ένα μήνα τον φυσικό φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Απομένει πλέον ο έλεγχος των δικαιολογητικών προκειμένου να βγει ο οριστικός κατάλογος που θα εγκρίνει την ένταξή τους και, με βάση τους ρυθμούς που κινείται μέχρι σήμερα ο μηχανισμός, αυτό αναμένεται στα τέλη του 2017. Τελευταία ακολουθεί η δράση για την «Ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων», που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, με προθεσμία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων τον Ιούλιο του 2016 και μέχρι σήμερα δεν έχε ξεκινήσει καν η αξιολόγηση.

Οι καθυστερήσεις στα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Θα περίμενε όμως κάποιος και με δεδομένη την ανάγκη για στήριξη των ανθρώπων που έχουν μια ιδέα και θέλουν να την υλοποιήσουν τα πράγματα να αλλάξουν. Αντ’ αυτού στο νέο ΕΣΠΑ συνέβη ακριβώς το αντίθετο και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» δεν ξεπερνά το 5,9% (159 εκατ. ευρώ), το οποίο είναι σε ένα βαθμό εικονικό, αφού βασίζεται σε απορροφήσεις από ουρές του προηγούμενου ΕΣΠΑ και στις δεσμεύσεις των πόρων για τα νέα Ταμεία που θα δημιουργηθούν.

 

 

 

Διαβάστε επίσης