Στο πένθος βυθίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Στο πένθος βυθίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στρατιωτικό ελικόπτερο, από τα πλέον μάχιμα της Αεροπορίας Στρατού, το UH-1H, γνωστό και ως Χιούι που εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη  και το οποίο είχε απογειωθεί από το Στεφανοβίκι, έπεσε στην Ελασσόνα  με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων   επιβαινόντων. Μία γυναίκα αξιωματικός ανασύρθηκε ζωντανή  από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Τα ίχνη του ελικοπτέρου χάθηκαν από τα ραντάρ στις 7:50 το πρωί της Τετάρτης και πυροσβεστική και στρατός  ξεκίνησαν  έρευνες για τον εντοπισμό του, το οποίο τελικά εντόπισαν. Στο ελικόπτερο επέβαιναν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο υποδιοικητής της Στρατιάς Υποστράτηγος Τζανιδάκης. Aξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Μάρτιο, στις κρίσεις των αξιωματικών, είχε προαχθεί σε υποστράτηγο ο Ιωάννης Τζανιδάκης και τοποθετήθηκε υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.

Ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης

Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Η επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ και τα ονόματα των νεκρών 

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Ο νεκρός Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμος

Ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής ήταν ο συγκυβερνήτης του Χιούι

Η υπαξιωματικός που σώθηκε από την μοιραία πτώση του ελικοπτέρου

σ 

Tριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά την ανείπωτη τραγωδία με την συντριβή του ελικοπτέρου του στρατού στο Σαραντάπορο Ελασσόνας με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

Ποια είναι τα ελικόπτερα UH-1H

To ελικόπτερο UH-1H, παγκοσμίως γνωστό ως το θρυλικό Huey (Χιούι) εμφανίστηκε με την ονομασία Βell Model 204 το 1956 και εγκαινίασε την εποχή των στροβιλοκινητήρων για τον στρατό των ΗΠΑ. Εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία ως το ΗU-1 (αργότερα ως UH-1) Iroquois και πρωτοεμφανίστηκε στο Βιετνάμ το 1963.

Ήταν ένα Ε/Π 9 θέσεων, πολλαπλών ρόλων το οποίο άλλαξε ριζικά τα δεδομένα και την σχεδίαση των επιχειρήσεων, προσδίδοντας νέα έννοια στην 3η διάσταση του πεδίου της μάχης, εκτελώντας αεροδιακομιδές (MedEvac), εναέριες εφόδους, μαζικές μεταφορές μικρών κλιμακίων χωρίς τη χρήση αλεξιπτωτιστών καθώς και αποστολές εγγύς υποστήριξης. Περισσότερα από 5.000 Ε/Π χρησιμοποιήθηκαν στα μέτωπα της ΝΑ Ασίας.

Το 1963 παραδόθηκε το UH-1D (Model 205), με μακρύτερη άτρακτο για τη μεταφορά 12 στρατιωτών πλην του πληρώματος, βελτιωμένους κινητήρες και ακτίνα δράσης καθώς και την δυνατότητα να φέρει ποικιλία οπλικών συστημάτων (πυροβόλο 20mm, ρουκέτες 2,75 inc και αντιαρματικούς πυραύλους). Η MedEvac έκδοση UH-1V μπορεί να μεταφέρει 6 φορεία και έναν νοσοκόμο. Το UH-1H (Model 205 A-1) ξεκίνησε την παραγωγή το 1967 και είναι όμοιο με το UH-1D με βελτιωμένο κινητήρα για αύξηση της μεταφορικής ικανότητας. Έχει ληφθεί άδεια παραγωγής του τύπου από την Κίνα, την Τουρκία και την Ιταλία (ΑΒ-205). Περισσότερα από 9.000 τεμάχια όλων των τύπων έχουν κατασκευαστεί μέχρι τώρα και είναι σε υπηρεσία σε περίπου 40 χώρες.

Στην Αεροπορία Στρατού τα Ε/Π UH-1H άρχισαν να παραδίδονται σταδιακά από το 1969 μέχρι το 1981. Το 1993 παρελήφθη αριθμός μεταχειρισμένων Ε/Π από το στρατό των ΗΠΑ. Παρά την προχωρημένη ηλικία τους, παρέχοντας μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας και ασφάλειας, αποτελούν το βασικό μέσο της ΑΣ ευρισκόμενα σε ενέργεια σε όλες τις Μονάδες αυτής.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Επιχειρησιακή χρησιμοποίηση: E/Π Γενικής Χρήσης

Εταιρεία κατασκευής: Αgusta-Bell

Κινητήρες: 1 LYNCOMING T53-L-13B 1400 HP

Μήκος: 45 feet 5 inc (13,65 m)

Ύψος: 13 feet 7 inc (4,1 m)

Πλήρωμα: 2 Xειριστές, 1 Μηχανοσυνθέτης

Επιβάτες: 11 (α)

Ασθενείς επί φορείων: 6+1 νοσοκόμος

Μέγιστη ταχύτητα: 120 knots (222 km/h)

Ταχύτητα πλεύσης: 90 knots (167 km/h)

Βασικό βάρος: 4900 lbs (2.220 Kgr)

Βασικό βάρος: 4900 lbs (2.220 Kgr)

Μέγιστο βάρος: 9500 lbs (4.310 Kgr)

Ωφέλιμο φορτίο: 4600 lbs (2.080 Kgr)

Μέγιστο εξωτερικό φορτίο: 4000 lbs (1.810 Kgr)

Αυτονομία (Χωρίς Εφεδρικές Δεξαμενές): 2 ώρες 30 λεπτά (β)

Αυτονομία (Με 2 Εφεδρικές Δεξαμενές): 5 ώρες 30 λεπτά (β)

Παρατηρήσεις: (α) Με 1 ή 2 εφεδρικές δεξαμενές ο αριθμός των επιβαινόντων μειώνεται ανάλογα. (β) Ενδεικτικά. Ποικίλει ανάλογα με τις συνθήκες πτήσης

Όλο το χρονικό

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον εντοπισμό ελικοπτέρου τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ στις 07:50 το πρωί.

Το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή της Ελασσόνας ενώ εκτελούσε πτήση από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας όπου είναι η έδρα του Τάγματος Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού προς τη Λάρισα και από εκεί προς την Κοζάνη.

Το ίχνος του ελικοπτέρου χάθηκε στην περιοχή της Ελασσόνας ενώ το Χιούι ήταν εν πτήσει από τη Λάρισα προς την Κοζάνη. Εκτός από τα τρία μέλη του πληρώματος στο ελικόπτερο επέβαιναν και δύο αξιωματικοί από την 1η Στρατιά.

Στην επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό και τη διάσωση των πέντε επιβαινόντων στο Χιούι μετέχουν ένα Super Puma κι ακόμη ένα ελικόπτερο τύπου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά κι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL-415.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αγωνιώδεις προσπάθειες να έρθουν σε επικοινωνία με τους πέντε επιβαίνοντες στο Χιούι, αξιωματικοί του Στρατού τηλεφωνούν ακόμη και στα κινητά τηλέφωνα των μελών του πληρώματος και των επιβατών του στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού η οποία εκδόθηκε στις 10:16 το πρωί της Τετάρτης: «Ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα
στην Κοζάνη. Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα