Συμβιβαστική συμφωνία στην G20. Τι περιλαμβάνει.

Οι ηγέτες του 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών συμφώνησαν τελικά σε συμβιβαστική κοινή δήλωση η οποία εμπεριέχει τις αναφορές που υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος για τα «ορυκτά καύσιμα» και τα «εργαλεία νόμιμης εμπορικής άμυνας».

Το ανακοινωθέν «εμπεριέχει ως σημείωση» την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ενώ αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν στενά με άλλες χώρες προκειμένου να τους βοηθήσουν στην πρόσβαση και χρησιμοποίηση πιο καθαρών και αποτελεσματικών ορυκτών καυσίμων», καθώς και στην ανάπτυξη ανανεώσιμων και άλλων πηγών ενέργειας.

Τι επιβεβαιώνει το τελικό ανακοινωθέν

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, επιβεβαιώνει τα εξής:

  • Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.
  • Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.
  • Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
  • Την δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.
  • Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.

Πως αντέδρασε η Μέρκελ

Την ύπαρξη συμφωνίας για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Μετά την έκδοσή του ωστόσο η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη σύμφωνα με την οποία, οι ΗΠΑ είναι δυνατό να αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την αποχώρηση τους, από την Συμφωνία του Παρισιού. Εξέφρασε ωστόσο τη χαρά της για την συμφωνία όλων των άλλων χωρών -πλην των ΗΠΑ- σχετικά με τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα