Συμφωνία Ρωσίας-Ιράν για ανταλλαγή πετρελαίου με τρόφιμα

Το Ιράν και η Ρωσία διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα προβλέπει την ανταλλαγή πετρελαίου με τρόφιμα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από την Τεχεράνη, αψηφώντας τις κυρώσεις της Δύσης, μεταδίδει το Reuters.

Επικαλούμενο πηγές και από τις δύο χώρες με γνώση των διαπραγματεύσεων, το Reuters αναφέρει ότι γίνονται συζητήσεις για τις τελικές λεπτομέρειες σε μια συμφωνία ανταλλαγής που θα προβλέπει τη διάθεση στη Ρωσία έως 500.000βαρελιών πετρελαίου την ημέρα σε αντάλλαγμα για ρωσικό εξοπλισμό και αγαθά.

«Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος και υπάρχουν καλές πιθανότητες επιτυχίας», δήλωσε στο πρακτορείο μια ρωσική πηγή. «Συζητάμε τις λεπτομέρειες και η ημερομηνία της υπογραφής θα εξαρτηθεί από αυτές τις λεπτομέρειες».

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η συμφωνία με τη Ρωσία θα εφαρμοστεί πριν οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες στη συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Νοέμβριο στη Γενεύη μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μείωσαν στο μισό τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τους τελευταίους 18 μήνες σε περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Μια συμφωνία που θα προβλέπει την αγορά 500.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από τη Ρωσία θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 50%, ενισχύοντας  σημαντικά την οικονομία της χώρας.

Με τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 100 δολ. το βαρέλι, το Ιράν θα μπορούσε να δει τα έσοδα του να αυξάνονται κατά 1,5 δισ. δολ. το μήνα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Διαβάστε επίσης