Συνάντηση Μαυρωτά με τους πρυτάνεις για τα προβλήματα στα πανεπιστήμια

Με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, Καθηγητή κ. Ιωάννη Γκόλια, Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Προεδρεύων 2ου κύκλου έως 15/05/2017) και την Καθηγήτρια κα. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών (Προεδρεύουσα 3ου κύκλου έως 10/09/2017) συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς.

Βασικό ζήτημα της συζήτησης ήταν οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Πανεπιστημίων οι οποίοι όντας στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα δυσλειτουργίας λόγω της ένταξής τους στο δημόσιο λογιστικό. Όπως ανέφεραν οι κ. Πρυτάνεις τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν μεγάλα ζητήματα γραφειοκρατίας στην άσκηση των καθημερινών τους αναγκών ενώ και με τα αποθεματικά τους δεσμευμένα, χάνουν σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας επί της διαχείρισης τους, όπως για παράδειγμα να έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τα προγράμματα υποτροφιών σε μία χρονιά που δεν υφίστανται αντίστοιχα έσοδα από ερευνητικά προγράμματα.

Συζητήθηκε επίσης ο επερχόμενος νόμος του Υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ με βασικό σημείο κοινού προβληματισμού το ζήτημα εκλογής των αντιπρυτάνεων καθώς και το θεσμό των Ακαδημαϊκών Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας που θα αντικαταστήσει τα Συμβούλια Ιδρύματος, καθώς τίθενται θέματα αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, αντιπροσώπευσης των επί μέρους ιδρυμάτων καθώς και επικάλυψης με τα Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας και Καινοτομίας.

Ερωτηματικά διατυπώθηκαν και για το θέμα των μεταπτυχιακών και για το πως θα εξειδικευθούν οι διάφορες διατάξεις για τους περιορισμούς στις επιπρόσθετες αμοιβές των μελών ΔΕΠ, οι υποτροφίες των φοιτητών και άλλα λειτουργικά ζητήματα καθώς και για τις επεμβάσεις του Υπουργού Παιδείας.

Τέλος ο κ. Μαυρωτάς ρώτησε για την πρόοδο της εκταμίευσης των χρημάτων του δανείου 138 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο, χωρίς όμως από ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα