Συνταγματική η μεταβίβαση «φιλέτου» στο ΤΑIΠΕΔ

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την μεταβίβαση έκτασης 110.000 τ.μ. στην θέση Μικρό Καβούρι του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Κάτοικοι του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης και νυν Δήμου Βούλας-Βουλιαγμένης – Βάρκιζας που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητούσαν να ακυρωθεί η παραχώρησης της επίμαχης έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ, ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην δασική νομοθεσία.

Υποστήριζαν ότι η εν λόγω έκταση προστατεύεται από το αναπαλλοτρίωτο των δημοσίων κοινοχρήστων χώρων και ότι στο μεγαλύτερο τμήμα της η έκταση είναι δασική.

Η επίμαχη έκταση το 1958 μεταβιβάστηκε από τον Οργανισμό Διοικήσεως Εκκλησιαστικής και Μοναστηριακής Περιουσίας   στον ΕΟΤ.

Στην συνέχεια το 1975 υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ΕΟΤ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της εταιρείας «Αστήρ Ανώνυμος Ξενοδοχειακή Εταιρεία» και ανεγέρθηκε το 1980 στην εν λόγω έκταση ξενοδοχειακή μονάδα. Η έκταση συνορεύει με το ακίνητο της εταιρείας «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης».

Σύμφωνα με το νόμο 4046/2012 η επίμαχη έκταση -την υψηλή κυριότητα της οποίας έχει ο ΕΟΤ- παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η αυξημένη όμως , επταμελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των κατοίκων με το σκεπτικό ότι η μεταβίβαση της έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ δεν συνεπάγεται την άρση της προστασίας που απολαμβάνει από το άρθρο 24 του Συντάγματος, αλλά ούτε συνεπάγεται οποιαδήποτε μεταβολή του δασικού χαρακτήρα της.

 

Διαβάστε επίσης