Τέλος τα capital controls στην Ισλανδία μετά από 8 χρόνια

Mετά από οκτώ χρόνια περιορισμούς κεφαλαίων, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η Ισλανδία είπε αντίο στα capital controls κλείνοντας ένα κεφάλαιο οικονομικής απομόνωσης και πλέον βελτιώνονται οι προοπτικές για τη χώρα.

Η Ισλανδία χαλάρωσε τους εναπομείναντες περιορισμούς σε νοικοκυριά και εταιρείες που βρίσκονταν  σε ισχύ από την οικονομική κρίση του 2008.

 

Η Ισλανδία προσέβλεπε στην κατάργηση των capital controls επί χρόνια. Η κίνηση θα ανοίξει το δρόμο για την επένδυση ισλανδικών συνταξιοδοτικών ταμείων στο εξωτερικό και θα βελτιώσει τις προοπτικές των ξένων επενδύσεων στη νησιώτικη χώρα.

Οι αρχές της χώρας προετοιμάστηκαν για την κατάργηση των περιορισμών, με την κεντρική τράπεζα να συγκεντρώνει 815 δισεκατομμύρια ισλανδικές κορώνες (6,90 εκατ. ευρώ) σε συναλλαγματικά αποθέματα στο τέλος του 2016 για να διευκολύνει την μετάβαση.

Τον Ιανουάριο η Standard & Poor’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε Α- από το ΒΒΒ+, βάσει του ισχυρού πλεονάσματος ισοζυγίου πληρωμών και των υψηλότερων συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η πλήρης άρση των capital controls θα μπορούσε να βελτιώσει τη βαθμολογική κατάταξη ακόμα περισσότερο, είχε πει ο οίκος αξιολόγησης.

Η διαδικασία ωστόσο μπορεί να φέρει κάποια αστάθεια. Χθες, η ισλανδική κορώνα κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση ημέρας εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ το τέλος των περιορισμών αναμένεται να θέσει σε έξοδο αρχικά των αποδεσμευμένων ξένων και εγχώριων κεφαλαίων.

Η κορώνα όμως παραμένει σε ιστορικά ισχυρά επίπεδα, ενδυναμωμένη τη χρονιά που πέρασε από μια αλματώδη τουριστική αύξηση η οποία έχει επίσης ωθήσει την ανάπτυξη με διψήφια νούμερα, εγείροντας κάποιες ανησυχίες οικονομικής υπερθέρμανσης.

«Αν είσαι επενδυτής που ψάχνεις να βρεις θετική απόδοση, τότε η Ισλανδία μπορεί να αποτελέσει καλό προορισμό», είπε ο επικεφαλής αναλυτής της δανικής τράπεζας Danske Γιάκομπ Κρίστενσεν.

«Αυτό όμως αποτελεί το δίλημμα της Ισλανδίας – εύκολα μπορεί να κατακλυστεί από εισροή κεφαλαίων και είναι πολύ δύσκολο να (το) διαχειριστεί μια τόσο μικρή οικονομία», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα