Τα καλά νέα από τις… αφίξεις φαίνονται

Η εκτόξευση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα ήταν αναμενόμενο ότι θα πυροδοτούσε σημαντική αύξηση των αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια, ωστόσο οι αριθμοί-ρεκόρ που είδαν οι επιτελείς της Fraport Greece να καταγράφουν οι αφίξεις στις 14 περιφερειακές αεροπορικές πύλες της χώρας ήρθε ως τρανή επιβεβαίωση του ορθού της επένδυσής τους.

Επιμέλεια: Μιχάλης Κάσσης

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία που έχουν στο Χαλάνδρι όπου εδρεύει το στρατηγείο του διαχειριστή των αεροδρομίων στο επτάμηνο της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς, οι διεθνείς αφίξεις κινήθηκαν με άνοδο 14,1% και την ίδια στιγμή ο Ιούλιος έκλεισε και αυτός με άνοδο 10,3%.
Συγκεκριμένα, στους επτά πρώτους μήνες του 2017 διακινήθηκαν 1.000.000 επιπλέον επιβάτες εξωτερικού, πάντα σε ό,τι αφορά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece φτάνοντας τους 10,662 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 9,334 εκατομμύρια επιβατών που ήταν το 2016.
Τον φετινό Ιούλιο, οι επιβάτες από το εξωτερικό που διακινήθηκαν στα εν λόγω αεροδρόμια ανήλθαν σε 4,157 εκατομμύρια από 3,769 που διακινήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τις αφίξεις στην Κω
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων για το νησί της Κω, όπου φαίνεται, πως ο σεισμός δεν επηρέασε την εξέλιξη της τουριστικής της κίνησης. Ήδη, το νησί του Ιπποκράτη βαδίζει για ρεκόρ αφίξεων, αφού τρέχει με άνοδο 18,8% τον Ιούλιο και 22,1% στο επτάμηνο, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, για το αεροδρόμιο του νησιού. Ειδικότερα, στο επτάμηνο, το αεροδρόμιο του νησιού διακίνησε ένα και πλέον εκατομμύριο επιβάτες εξωτερικού, από 844.000 που ήταν πέρυσι.
Πολύ σημαντική είναι, εξάλλου, και η άνοδος που αποτυπώνεται και στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, καθώς στο επτάμηνο οι διεθνείς αφίξεις έτρεξαν με άνοδο 57% και οι επιβάτες που διακινήθηκαν ανήλθαν σε 56,7 χιλιάδες.

H Ρόδος την μεγαλύτερη κίνηση
Το νησί με τη μεγαλύτερη κίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο στο επτάμηνο του έτους ήταν η Ρόδος, καθώς οι επιβάτες εξωτερικού ανήλθαν σε 2,24 εκατομμύρια από 2 εκατομμύρια που ήσαν το 2016, σημειώνοντας άνοδο 7,7%. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, αφού οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κινήθηκαν με άνοδο 22,8% και διακίνησε 2,1 εκατομμύρια επιβάτες στο επτάμηνο του 2017. Να τονιστεί, ότι σε όλα τα αεροδρόμια που δημοσιοποιούνται στοιχεία κίνησης επιβατών δεν υπάρχουν αρνητικά πρόσημα, ενδεικτικό της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού και φέτος.
Όπως άλλωστε επισημαίνουν και οι εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά πράγματα, το στοίχημα των αφίξεων και για φέτος θα κερδηθεί. Το ενδιαφέρον παραμένει στο σκέλος των τουριστικών εσόδων και που ακριβώς θα «κάτσει» η μπίλια αυτών.

Ανθηρή επένδυση «βλέπουν» οι Γερμανοί

Σημειώνεται ότι η πορεία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Fraport Greece κεντρίζει συχνά πυκνά το ενδιαφέρον όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του γερμανικού Τύπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία στις επιχειρηματικές σελίδες της φιλοξένησε πρόσφατα ένα ρεπορτάζ με τον τίτλο «H Fraport αναπτύσσεται στην Ελλάδα». Στο κείμενο ο συντάκτης εξηγούσε ότι η καλή επίδοση που καταγράφει η «μαμά» γερμανική εταιρεία δεν αποδίδεται μόνο στην αυξημένη κίνηση επιβατών στα εντός Γερμανίας αεροδρόμια που ελέγχει η Fraport, αλλά και στους εκτός γερμανικών συνόρων αερολιμένες που η εταιρεία διαχειρίζεται. Όπως σημειώνεται, για το πρώτο μισό του 2017 η εταιρεία καταγράφει κύκλο εργασιών ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τον τζίρο της κατά 12,2% και €241.000.000. Διευκρινίζεται πως η αυξημένη επιβατική κίνηση δεν αφορά μόνον τα μεγάλα αεροδρόμια γερμανικών πόλεων όπως η Φρανκφούρτη, αλλά στα αυξημένα κέρδη έχουν συντελέσει και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην ελληνική επικράτεια που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Fraport.

 

Διαβάστε επίσης