Τελειώνει ο χρόνος για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό της Κω

 

Σε 15 ημέρες λήγει για την Ελλάδα η προθεσμία των 12 εβδομάδων αναφορικά με τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 21ης Ιουλίου στην Κω και ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, απήυθυνε ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο “γαλάζιος” ευρωβουλευτής με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να πληροφορηθεί αν η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει χρηματοδοτική συνδρομή από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος στο νησί.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Στις 21 Ιουλίου του 2017, ο φονικός και ισχυρός σεισμός στην Κω προκάλεσε σοβαρότατες καταστροφές σε υποδομές και κτίρια του νησιού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορθώς θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση των πληγεισών περιοχών για την αποκατάσταση των ζημιών και την άμβλυνση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών όπως οι σεισμοί.
Προϋπόθεση της χρηματοδότησης είναι η υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση της χώρας της πληγείσας περιοχής εντός διαστήματος 12 εβδομάδων από το συμβάν της καταστροφής. Μία προθεσμία που λήγει στις 13 Οκτωβρίου.
Ο Δήμαρχος της Κω έχει εδώ και ημέρες αποστείλει προς την ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένη λίστα με το κόστος των άμεσων ζημιών που έχουν προκληθεί στο νησί και περιμένει την ενεργοποίησή της.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Έχει έλθει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας χρηματοδοτική συνδρομή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης; Εάν ναι, πότε τέθηκε αυτό το αίτημα;

– Έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση αίτημα τροποποίησης των προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, προκειμένου να ανταποκριθούν σε νέες προτεραιότητες όπως η ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της πληγείσας περιοχής αλλά και σε περαιτέρω επενδύσεις πρόληψης σεισμικών κινδύνων;»

Διαβάστε επίσης