Τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή στη Σαλαμίνα

Μεγάλη είναι η οικολογική και οικονομική καταστροφή στη Σαλαμίνα μετά την διαρροή   μαζούτ στη θάλασσα, μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στο Σαρωνικό,  που μετέφερε 2.570 τόνους καύσιμα.

Η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ. μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων.

Δήμαρχος Σαλαμίνας: «Θα χρειαστεί χρόνος γιατί η ζημιά είναι μεγάλη»

Την εικόνα περιγράφει γλαφυρά η δήμαρχος της περιοχής. Όπως λέει: «Χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έκταση της ζημιάς».

Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου,  λέει επίσης ότι θα χρειαστεί χρόνος γιατί η ζημιά είναι μεγάλη.

«Η θάλασσα και οι ακτές είναι πολύ επιβαρυμένες» προσθέτει η κα Νάννου, ενώ εξαιτίας της άσχημης μυρωδιάς που επικρατεί στην ατμόσφαιρα, έχει νεκρώσει όλη η περιοχή.

«Τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται στην περιοχή αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν, αφού δεν πατάει άνθρωπος εδώ», εξηγεί η δήμαρχος Σαλαμίνας και προσθέτει ότι, πέρα από τη μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, υπάρχει και η οικονομική.

Σε ό,τι αφορά το επόμενο βήμα από πλευράς δήμου, η κα Νάννου τόνισε πως θα προχωρήσουν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε «να γίνει απόδοση ευθυνών και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά και για την περιοχή την ίδια σε ότι αφορά την φυσιολογία της, που έχει καταστραφεί».

Τι είπε ο Κουρουμπλής για το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου

Δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής καυσίμου από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό, διαβεβαίωσε o Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον realfm 97,8.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι έχει ήδη επιτευχθεί στεγανοποίηση του πλοίου κατά 95%, ενώ ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα για τους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε: «Έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές και οδηγίες, από την πρώτη στιγμή. Η πρώτη προσπάθεια που εκδηλώθηκε, αμέσως, ήταν να στεγανοποιηθεί το πλοίο που βυθίστηκε. Έχουμε πετύχει τη στεγανοποίηση στο 95%, νομίζω ότι σήμερα, ίσως το απόγευμα, να αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου, έχει 3.200 τόνους».

Και ο υπουργός πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κίνδυνος, πλέον, για διαρροή, αυτό που έφυγε πρέπει να έφυγε την ώρα που βυθιζόταν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα