Την ενοχή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε ο εισαγγελέας

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου που δικάζεται για παράβαση καθήκοντος. Το δικαστήριο διέκοψε την Δευτέρα, μετά την αγόρευση του Εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε την ενοχή του άλλοτε επικεφαλής της Αρχής.

Στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης το ακροατήριο αντέδρασε με επευφημίες του τύπου «αυτός είναι εισαγγελέας», χειροκροτήματα και ζητωκραυγές «Ζήτω η Ελλάς», σε μια αίθουσα στην οποία παρευρίσκονταν δεκάδες πολίτες και μέλη οργανώσεων.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων δικάζει την έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε η Εισαγγελία κατά αθωωτικής απόφασης του Πλημμελειοδικείου.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος υπέγραψε την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος της χώρας , διατηρούσε επί μερικούς μήνες, από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2010, την θέση του στο ΔΝΤ ενώ ήδη είχε αναλάβει επικεφαλής της Αρχής.

Η κατηγορία αφορά την για μερικούς μήνες, από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2010 παράλληλη απασχόληση του κ. Γεωργίου ως επικεφαλής της Αρχής, αλλά και ως υπαλλήλου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται», σημείωσε για αυτήν την παράλληλη απασχόληση του κ. Γεωργίου, ο εισαγγελέας.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κατηγορείται, επίσης, για το γεγονός ότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η απόφαση για την αποτίμηση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 να έχει ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών που διοικούσαν την Αρχή.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο κατηγορούμενος όφειλε να ακούει τις απόψεις των άλλων μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που δεν έκανε, επιδεικνύοντας έτσι ασέβεια στον νόμο αλλά και στη συλλογικότητα.

Ολοκληρώνοντας την πρόταση του ο Εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε πως ο κατηγορούμενος “ήθελε να μετατρέψει την ΕΛΣΤΑΤ σε ενός ανδρός αρχή” προσθέτοντας πως όλα αυτά συνέβησαν την πιο “σημαντική στιγμή ιστορικά από την ίδρυση της ΕΛΣΤΑΤ”.

Διαβάστε επίσης