Καθημερινή ενημέρωση

Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για την έκδοση Κινέζου κατασκόπου στις ΗΠΑ

Αναβλήθηκε, λόγω της αποχής των δικηγόρων, για την ερχόμενη Τετάρτη η προγραμματισμένη για σήμερα (17/5) συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας του αιτήματος έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής του 52χρονου Κινέζου Wu Tian Min.
Οι ΗΠΑ εκζητούν τον 52χρονο για κατασκοπεία, εγκληματική οργάνωση, απόπειρα εξαγωγής όπλων, πυρομαχικών, ξέπλυμα χρήματος, κ.λπ.
Η υπόθεση αφορά απόπειρα αγοράς για λογαριασμό ναυτιλιακής εταιρείας, κεραίας μέγιστης εμβέλειας για τη συλλογή, καταγραφή, αποκωδικοποίηση και αποστολή πληροφοριών και δορυφορικού μόντεμ με στρατιωτικές προδιαγραφές και εφαρμογές.
Ειδικότερα, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) ζήτησε από τις ελληνικές αρχές, να εντοπιστεί και να τεθεί υπό παρακολούθηση ο 52χρονος, ο οποίος φέρεται ως εκπρόσωπος νόμιμης ναυτιλιακής εταιρία της χώρας του.
Ο Κινέζος φέρεται ότι ενδιαφερόταν να αγοράσει μια απόρρητη στρατιωτική συσκευή, η οποία έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα, ακόμα και αν αυτά είναι κωδικοποιημένα, να τα αποκωδικοποιεί.
Όμως, μετά το σχετικό σήμα της NSA στην Ασφάλεια Αττικής, την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι Έλληνες αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον 52χρονο και να τον θέσουν υπό διακριτική παρακολούθηση
Ο Κινέζος, φέρεται ότι ήλθε σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους, με τους οποίους έκλεισε την αγορά της συσκευής με αντίτιμο μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Συγκεκριμένα, ο 52χρονος συμφώνησε με τον άνθρωπο που του εξασφάλισε την κεραία να συναντηθούν σε πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, αρχικά για να δει το υλικό. Αν συμφωνούσαν στην αγορά, τα χρήματα θα κατατίθεντο σε τραπεζικό λογαριασμό και η παράδοση θα γινόταν σε κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής σημείο ή κράτος.
Μόλις όμως βγήκε από το ξενοδοχείο, συνελήφθη.
Διαβάστε επίσης