Τι μέλλει γενέσθαι με την επένδυση στο Ελληνικό

Και τώρα τι γίνεται; Ποια τα επόμενα βήματα και τα μέτωπα για την επένδυση στο Ελληνικό; Το ΚΑΣ μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισε, με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά, την κήρυξη περίπου 300 στρεμμάτων ως αρχαιολογικού χώρου στην έκταση του παλαιού αεροδρομίου.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίζεται «κατ’ αρχάς ικανοποιημένη» από την απόφαση  του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Σε πρώτη φάση -και εν αναμονή της επίσημης τοποθέτησης του επενδυτή-, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν (με νόημα) ότι με την απόφαση του ΚΑΣ «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ».

«Η απόφαση επηρεάζει το master plan αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο και πώς ακριβώς το επηρεάζει, αν δεν μας δοθεί καθαρογραμμένη η απόφαση του ΚΑΣ», αναφέρουν πηγές της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την μεγάλη επένδυση.

Δεν θέτει περιορισμούς δόμησης”

H συγκεκριμένη απόφαση -σύμφωνα με τις πληροφορίες- δεν θέτει περιορισμούς δόμησης, ενώ στην υπόλοιπη περιοχή θα εφαρμοστεί ούτως ή άλλως το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό Α.Ε., το οποίο προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής και οι υπηρεσίες του Υπουργείου αν προκύψουν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η απόφαση, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται συμβιβαστική ανάμεσα στην Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και την αξίωση των επενδυτών να γίνει σεβαστό το Μνημόνιο Συνεργασίας έχει γκρίζες ζώνες που εύλογα προκαλούν προβληματισμό.

Καταρχήν μένει να αξιολογηθεί είναι το πού ακριβώς βρίσκονται αυτά τα στρέμματα και εάν και σε ποιο βαθμό ενδέχεται να δυσκολέψουν την επένδυση, κάτι το οποίο θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες, όταν καθαρογραφεί η απόφαση του ΚΑΣ.

Πληροφορίες, πάντως, αυτά περιλαμβάνουν τμήμα του λόφου Χασάνι, τμήματα από τους όμορους δήμους καθώς και τον χώρο του αμαξοστασίου του Τραμ, περιοχές όπου το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει ανέγερση κατοικιών και εμπορική δραστηριότητα.

Το ΚΑΣ ενέκρινε και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, θέτοντας ωστόσο oρισμένες ενστάσεις.

Συγκεκριμένα ζητείται να παραμείνει αδόμητη ζώνη στην χερσόνησο Αγίου Κοσμά και η κορυφή του Χασανίου, το λατομείο και ο ταφικός περίβολος που μεταφέρεται εντός του μητροπολιτικού πάρκου.

Επίσης κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος η περιοχή από το Χασάνι που φθάνει μέχρι το αμαξοστάσιο Τραμ. Zητείται επίσης να επανεξετασθεί το θέμα του ύψους των κτιρίων.

Με δεδομένο ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η ακριβής έκταση που επηρεάζεται από τις αποφάσεις του ΚΑΣ, η Ελληνικό Α.Ε., το ΤΑΙΠΕΔ και το επενδυτικό σχήμα επιχειρούν να σταθμίσουν το εύρος των επιπτώσεων που αυτές οι αποφάσεις θα έχουν στο business plan.

«Είναι σίγουρα μία κακή απόφαση, μένει να δούμε πόσο κακή», σχολίαζαν κύκλοι του επενδυτή στην «Καθημερινή», την ίδια ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η κήρυξη μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης, καθώς ο αρχαιολογικός χώρος συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με περιοχή όπου έχει χωροθετηθεί στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης η κατασκευή πολυτελών κατοικιών και εμπορικού κέντρου.

Καταρχήν ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση για την εξέλιξη. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ.

Το παρασκήνιο 

Πάντως εντυπωσιακή είναι η πλειοψηφία με την οποία ελήφθη η απόφαση (15 υπέρ προς 1 κατά) για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο στο να καμφθούν οι ακραίες και σκληρές φωνές έπαιξε η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού κα Βλαζάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έπεσαν στο τραπέζι δύο προτάσεις, η μία είναι εκείνη που επικράτησε και αφορά την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 300 στρεμμάτων και άλλη, που δεν υπερψηφίστηκε, αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 700 στρεμμάτων.

Η ψηφοφορία έγινε επί αυτών των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Τα όρια του αρχαιολογικού χώρου στα οποία κατέληξαν τα μέλη του ΚΑΣ αφορούν περιοχή βόρεια και βορειανατολικά του οικοπέδου της επένδυσης, καθώς και παρακείμενης, εκτός οικοπέδου, έκτασης που πρότεινε η αρμόδια ΕΦΑ (περίπου 1.600-1.700 στρέμματα στους δήμους Ελληνικό-Αργυρούπολη, Άλιμο και Γλυφάδα), με την κήρυξη να ακολουθεί ενιαία γραμμή εντός κι εκτός επένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι  η δευτεροβάθμια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοίκησης απεφάνθη με πλειοψηφία ότι δεν είναι δασικά τα 37 στρέμματα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το Συμβούλιο Ενστάσεων της Περιφέρειας Πειραιά κατά πλειοψηφία έκρινε υπέρ της αίτησης που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. Στην σχετική αίτηση οι δύο φορείς ζητούσαν τον αποχαρακτηρισμό 37 στρεμμάτων εντός του ακινήτου ως δασική έκταση.

ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ είχαν κινηθεί κατά σχετικής πράξης του δασάρχη Πειραιά, ο οποίος, με απόφασή του, χαρακτήρισε δασική μια μικρή αλλά καίρια για την σχεδιαζόμενη επένδυση, έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Η απόφαση αφορούσε επιφάνεια 37 στρεμμάτων ή περί το 0,6% του συνολικού ακινήτου. Ωστόσο, βρισκόταν πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή πολυόροφου κτιρίου που σχεδιάζεται να φιλοξενήσει και το καζίνο.

Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας, δύο οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου στο Ελληνικό δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας κι επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί η θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

Τι λένε οι υπουργοί για την απόφαση

«Η πολιτική βούληση είναι να προχωρήσει η επένδυση του Ελληνικού. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι και περιμένουμε την επένδυση να έρθει», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Με την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου 300 στρεμμάτων από το ΚΑΣ εκτιμούμε ότι χθες (σ.σ. την Τρίτη) έγινε ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης. Εμείς περιμένουμε να ξεκινήσει και οι υπηρεσίες είναι έτοιμες», είπε.

Τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου 300 στεμμάτων στο Ελληνικό στήριξε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο οποίος ανέφερε ότι, όταν ένας χώρος κηρύσσεται αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δομείται με όρους που δεν προσβάλλονται και έτσι αποφεύγονται προσφυγές στο ΣτΕ. Η απόφαση του ΚΑΣ είναι προς το συμφέρον των επενδυτών και δίνει μεγαλύτερη αξία στην επένδυση του Ελληνικού, συμπλήρωσε.

«Το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται κάποιος χώρος αρχαιολογικός -πάντοτε ίσχυε αυτό, όχι μόνο τώρα- δε σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, απλώς υπάρχει μία διαδικασία πάνω σε αυτό, με την αυξημένη προσοχή που πρέπει να έχει η αρχαιολογική υπηρεσία. Ο χώρος αυτός έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστό ότι είναι περιοχή αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το είχαν δεχθεί και από παλιά και οι επενδυτές», είπε ο υπουργός, εκτιμώντας πως οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν «απολύτως θετικά» την γνωμοδότηση του ΚΑΣ, «διότι είναι προς το συμφέρον των επενδυτών, όταν ένας χώρος κηρύσσεται αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δίνει και μεγαλύτερη αξία στην επένδυση, καθώς όταν είναι γνωστό από τα πριν, δομείται με όρους που δεν προσβάλλονται. Νομίζω είναι η καλύτερη λύση για όλους, χωρίς να προσβάλλεται η νομιμότητα, η οποία είναι και αυτή ένα στοιχείο μιας επενδυτικής πλευράς. Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι επενδυτές του Ελληνικού το γνωρίζουν και είναι σύμφωνοι, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αντίθετα, μία άλλη πολιτική διαχείριση στο συγκεκριμένο ζήτημα στην ουσία θα σήμαινε ότι δε θα γινόταν ποτέ η επένδυση αυτή, δεδομένου ότι θα είχαμε σίγουρα προσφυγές στο ΣτΕ, νομικές ανακατατάξεις και χαρακτηρισμούς σε δεύτερο χρόνο, ο χρόνος θα πέρναγε και όλα θα ήταν πολύ πιο ρευστά. Αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι καθαρό, είναι γνωστό σε όλους. Άλλωστε είναι μία πολύ μικρή έκταση», εξήγησε ο κ. Βερναρδάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα