Τους ένωσε ο Λυκούδης

Σε πολιτικό γεγονός εξελίχθηκε το βιβλίο του βουλευτή του Ποταμιού «Δρόμοι Αριστεροί, Διαψεύσεις, Προσδοκίες»

Όλες οι φυλές της Κεντροαριστεράς ήταν εκεί. Και μαζί και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προτίμησε να είναι ομιλήτρια στο βιβλίο του Σπύρου Λυκούδη με τίτλο «Δρόμοι Αριστεροί, Διαψεύσεις, Προσδοκίες», παρά να παραβρεθεί σε αυτό του Γιάννη Παπαπαθανσίου.

Στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή του Ποταμιού (εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και επικεφαλής των ΜΕΤΑρυθμιστών) έδωσαν το παρών στελέχη από όλα τα κόμματα, όπως και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας. Στο βιβλίο ο Σπύρος Λυκούδης αναλύει την τρικυμιώδη διαδρομή των τελευταίων ετών, την διαφωνία του με την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου, την πολιτική αλλαγή και την κατά τον ίδιο – διάψευση των προσδοκιών από την «Πρώτη Φορά Αριστερά».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ήταν ένας εξ αυτών που μίλησε για το βιβλίο, επεσήμανε τον ρόλο που έπαιξε ο Σπύρος Λυκούδης για να μη διαλυθεί η συγκυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜ.ΑΡ. και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές το 2015. Είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει στην επόμενη Βουλή αυξημένη πλειοψηφία για την επίτευξη προεδρικής εκλογής και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαμορφώνει την ατζέντα της συζήτησης, διαμορφώνει το πεδίο της πολιτικής, με έναν τρόπο που αδικεί τη χώρα και την χαμηλώνει, γιατί εμφανίζει μια εικόνα κυβερνητικής πλειοψηφίας που κάνει delivery ως πειθήνιος συνεργάτης των εταίρων, εμφανίζει ένα δημοσιονομικό success story που φτάνει στην καθαρή έξοδο στο πουθενά, χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας». Ο κ. Βενιζέλος επίσης μίλησε για θετικούς οιωνούς, σχετικά με τις προοπτικές του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε ότι καθήκον την προοδευτικής παράταξης είναι να αποκτήσει την ιδεολογική ηγεμονία.

Η Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη, αντί της ηγεμονίας, προέταξε τον στόχο της προγραμματικής σύνθεσης και στάθηκε στην ανάγκη μιας σύγχρονης αριστεράς σε ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή της φιλελεύθερης παράταξης.

«Έστω και με αρκετή καθυστέρηση, το κατάφεραν, όπως έδειξε και η συνάντηση του Ποταμιού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Βέβαια, πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για τη χώρα, στην περίπτωση που τα είχαν καταφέρει νωρίτερα, το 2013 ή το 2014», τόνισε η κα Μπακογιάνη και κατέληξε αναφερόμενη στην επιμονή του Σπύρου Λυκούδη για την ανασυγκρότηση του χώρου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ..

Ο καθηγητής στο Πάντειο, Γιάννης Βούλγαρης, υπογράμμισε ότι «ο Σπύρος Λυκούδης στο βιβλίο του διεκδικεί την πολιτική παράδοση και την επικαιρότητά της, τουλάχιστον στη μάχη που μπορεί να δοθεί σήμερα εναντίων των στερεότυπων, τα οποία όχι μόνο έχουν αναβιώσει αλλά και υποτροπιάσει, του αριστερόστροφου λαϊκισμού που έχει φουσκώσει την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας».

«Φοβάμαι ότι η σημερινή διακυβέρνηση μπορεί να αφήσει μια νάρκη που θα απειλεί διαρκώς την μελλοντική ανασυγκρότηση της χώρας. Κινδυνεύουμε να παγιώσει μια οπισθοδρομική κοινωνική πολιτική συμμαχία, που θα υποχρεώνει τη χώρα να κινείται μεσοπρόθεσμα εντός ενός κλίματος οικονομικής στασιμότητας και πολιτικής παρακμής», πρόσθεσε.

Ο Σπύρος Λυκούδης αμφισβήτησε την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι μπορεί να την βλέπει η κυβέρνηση αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα, και δήλωσε ότι για τον ίδιο ήταν ξεχωριστή στιγμή, «όταν μέσα σε ένα απίστευτο κλίμα, λεκτικών και άλλων προπηλακισμών, συκοφαντιών, καταγγελιών και απίστευτων πολιτικών ύβρεων», μπόρεσε σε μια αρμονία με τη συνείδησή του να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, έδωσαν το “παρών”, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Κώστας Μπαργιώτας, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μάριος Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα