Τούρκος αντιπρόεδρος: Το πραξικόπημα δεν ήταν “στημένο”

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία με στόχο την πτώση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης απέρριψε τον ισχυρισμό, αλλά και τα σενάρια,  ότι το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στη χώρα ήταν “στημένο” από την κυβέρνηση.

Παράλληλα ο Νουμάν Κουρτουλμούς εξήρε τη στάση του τουρκικού λαού, διότι, όπως είπε, εμπόδισε την κατάληψη της εξουσίας από τους πραξικοπηματίες.«Δεν επρόκειτο για μια ελεγχόμενη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ήταν μια απόπειρα πραξικοπήματος που απετράπη από τον τουρκικό λαό» δήλωσε ο Κουρτουλμούς σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την επέτειο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης επανέλαβε εξάλλου ότι οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό υποστηρικτών του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο της απόπειρας.

«Ο στόχος μας είναι να βρούμε αυτούς που έχουν δεσμούς με αυτή την οργάνωση και υποστηρίζουν αυτή την οργάνωση. Προσπαθούμε να τους εκκαθαρίσουμε. Δεν θέλουμε να επιφυλάξουμε άδικη μεταχείριση σε κανέναν» ανέφερε.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, κάτι που ο ιεροκήρυκας, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, διαψεύδει και καταγγέλλει.

Την Πέμπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι την περασμένη χρονιά συνελήφθησαν πάνω από 50.000 άνθρωποι που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα