Το διαβιβαστικό της Ασφάλειας για το mega κύκλωμα των εκβιαστών

Η δικογραφία των χιλιάδων σελίδων που σχηματίστηκε από την Ασφάλεια για το πολυδαίδαλο κύκλωμα των εκβιαστών που έκανε και βομβιστικές επιθέσεις στο οποίο εμπλέκονται μεγάλα ονόματα ποινικών αλλά σχετιζόμενοι με τρομοκρατία περιλαμβάνει συνολικά 37 ονόματα. Όπως εκτιμάται μάλιστα από αστυνομικές και δικαστικές πηγές πρόκειται για τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση που έχει δράσει ποτέ στην Ελλάδα.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Ακη Τσοχατζόπουλου, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, οι Στεφανάκος- Βλαστός- Σκαφτούρος, ονόματα μπράβων, του απότακτου αστυνομικού Χρήστου Πατουχέα που κατηγορείται ως συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού, σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και συνεργών του… Νίκου Μαζιώτη.

 

Το διαβιβαστικό- φωτιά:

Αναφέρεται μεταξύ άλλων στο διαβιβαστικό της δικογραφίας ότι:

Από το Μάιο του 2011 λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση που φέρονται να είχαν συγκροτήσει οι Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος οι οποίοι αναφέρονται και ως αρχηγικά μέλη τα οποία ανέθεταν στους υπόλοιπους τις “δουλειές” του κυκλώματος. Στις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνονται “αρπαγές εύπορων προσώπων, εκβιάσεις για προστασία, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών, ανθρωποκτονίες αντιπάλων και άλλων προσώπων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Επίσης κατηγορούνται ότι χρημάτιζαν συστηματικά σωφρονιστικούς υπαλλήλους για να ελέγχουν τις φυλακές. Επίσης φέρονται να είχαν στρατολογήσει κρατούμενους φτιάχνοντας στρατό που βοηθούσε στις αντιπαλότητες τους στο χώρο της νύχτας. Επίσης φέρονται να δωροδοκούσαν θεσμικούς υπαλλήλους προκαλώντας μάλιστα και φόβο “ως επικίνδυνα και αδίστακτα πρόσωπα”. Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται συγγενείς, φίλοι και δικηγόροι που φέρονται βοηθούσαν στην οργάνωση εγκληματικών πράξεων. Στην ηγετική ομάδα, σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρχε σύμπνοια απόψεων καθώς κανένας από τους αρχηγούς δεν λάμβανε μόνος του απόφαση.

 

Πώς δούλευε το κύκλωμα

Οι επικεφαλής του κυκλώματος θωράκιζαν τις επικοινωνίες τους με προφορικές και γραπτές εντολές τις οποίες έδιναν σε επισκεπτήρια ή στα δικαστήρια που δικάζονταν.

Προτιμούσαν κρατούμενους που έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα ή πρόσωπα με τα οποία είχαν ερωτικές σχέσεις, επίορκους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή συνεργαζόμενους δικηγόρους.

Οι αρχηγοί καθοδηγούσαν συνεχώς μέσα από τη φυλακή μέσω τηλεφωνημάτων, γραπτών μηνυμάτων και σημειωμάτων. Οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν μόνο μέρος της δουλειάς. Οι “εύκολες” δουλειές ανατίθεντο σε άτομα που είχαν υποχρέωση στους αρχηγούς.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τα γραπτά μηνύματα χρησιμοποιούσαν συνθηματικά.

Χρησιμοποιούσαν πλήθος ανώνυμων κινητών τηλεφώνων που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καταχωρημένα σε εταιρίες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί άλλαζαν όταν τελείωνε κάθε δουλειά.

 

Σχέσεις με τρομοκρατία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας η εγκληματική οργάνωση είχε σχέσεις με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις “διατηρώντας με αυτούς αμφίδρομη σχέση βοήθειας, οργανώνοντας ακόμα και αποδράσεις από κοινού”. Επίσης φέρονται να σκότωσαν ψυχολογική βία και να εκτόξευαν απειλές σε βάρος ατόμων που θεωρούσαν εμπόδια στους στόχους τους, όπως δικαστές, εισαγγελείς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς. Πέρα από τις απειλές όμως φέρονται να δωροδοκούσαν σωφρονιστικούς και αστυνομικούς ενώ καταγράφεται και απόπειρα δωροδοκίας δικαστικών.

 

Οι αρχηγοί

Για τους αρχηγούς της οργάνωσης αναφέρεται ότι δεν ίσχυαν οι κανόνες των φυλακών καθώς επισημαίνεται ότι μπορούσαν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι σε όλες τις πτέρυγες και είχαν ελεύθερα επισκεπτήρια. Ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να δεχόταν επισκεπτήρια ακόμα και μέσα στο κελί του.

Όριζαν ως ταμίες άτομα της εμπιστοσύνης τους τα οποία διαχειρίζονταν μεγάλα χρηματικά ποσά. Φέρονται ακόμα να διαχειρίστηκαν μεγάλο μέρος από τα χρήματα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Ακόμα κατηγορούνται ότι εξέδωσαν συμβόλαιο θανάτου για γυναίκα πρόεδρο εφετών και της αστυνομικής συνοδείας της ενω φέρονται να έδωσαν εντολή και για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε εισαγγελέα. Επίσης τοποθετήθηκαν τρεις βόμβες σε σπίτια προκειμένου να πάρουν χρήματα από κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η τελευταία βομβιστική ενέργεια που καταγράφεται είναι την Πρωτοχρονιά στο σπίτι της Λίτσας Βλαστού. Η ίδια κατέθεσε στην αστυνομία ότι ο Παναγιώτης Βλαστός ήθελε να σκοτώσει την ίδια και την οικογένεια της. Η ίδια φέρεται να είχε κρύψει στο σαλόνι του σπιτιού της περίπου 1,5 εκατ. ευρώ κάνοντας εξυπηρετήσεις στον Παναγιώτη Βλαστό ο οποίος για ενα διάστημα της έδινε και μηνιαίο μισθό από 600 ως 1000 ευρώ. Όταν όμως ο Π. Βλαστός έστειλε άλλη συνεργάτιδα του να παραλάβει τα χρήματα διαπιστώθηκε ότι έλειπαν 250.000 ευρώ. Αυτό προκάλεσε έκρηξη του φερόμενου ως ενός εκ των αρχηγών του κυκλώματος ο ο οποίος απείλησε τη συνεργάτιδα του. Για να βρει τα χρήματα της ζήτησε να πουλήσει ακόμα και το σπίτι της απειλώντας ότι θα ξεκληρίσει όλη της την οικογένεια. Μάλιστα, μετά την έκρηξη της Πρωτοχρονιάς ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να τη χτύπησε σε επισκεπτήριο στις φυλακές μπροστά σε δυο σωφρονιστικούς υπαλλήλους όταν εκείνη του είπε ότι δεν είχε τα χρήματα. Στη συνέχεια ο Π. Βλαστός άρχισε να οργανώνει την πραγματοποίηση των απειλών του. Φαίνεται ότι η πρωτοχρονιάτικη βόμβα που δεν έσκασε και όλα όσα ακολούθησαν στάθηκαν αφορμή να ξετυλιχτεί το κουβάρι της εγκληματικής οργάνωσης.

Το Νοέμβριο του 2012 εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι της προέδρου εφετών Παναγιώτας Καλαιτζή η οποία μετείχε στη σύνθεση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που καταδίκασε τους κατηγορούμενους για την απαγωγή Παναγόπουλου. Η δικαστής πριν από την έκρηξη είχε δεχτεί ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις σε μια από τις οποίες της είπαν “goodbye” .

 

Τo «κράτος» του Βλαστού

Ο Π. Βλαστός επισκεπτόταν τη λεγόμενη VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και καταγράφεται ότι είχε έρθει σε επαφή με τους Μάκη Ψωμιάδη, Γιάννη Σμπώκο, Βίκτωρας Ρέστη, Γιώργο Σπανό (τον οποίο παρακολουθούσαν), Γιώργο Σαχπατζίδη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Αχιλλέα Φλώρο, Αριστείδης Φλώρο, ΒαΣίλη Γαβαλά και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Μετά τις εκρήξεις που συνδέονται με τον Άκη Τσοχατζόπουλου φέρεται να είχε συμβουλέψει συνεργάτιδα του “άμα συναντάς τον Τσοχατζόπουλο να μην του ξαναμιλησεις για να μην καταλάβουν τίποτα. Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας καταγράφεται ότι ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ για τον οποίο ο Π. Βλαστός φέρεται να είχε πει ότι “έχει πολλά λεφτά”, του είχε ζητήσει να τον προστατεύει.

Για την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε βάρος Εισαγγελέως Εφετών Πετράκη Σοφίας, που χειριζόταν την υπόθεση των 11 αλλοδαπών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων, καθώς και της απόπειρας απόδρασης του Π. Βλαστού από τις ίδιες φυλακές τον Ιούλιο του 2013 καταγράφονται συνομιλίες στις οποίες αναφέρεται ότι θα πήγαιναν στην πολυκατοικία όπου διέμενε η εισαγγελέας στη Λάρισα, με την οποία ο Π. Βλαστός είχε πρόβλημα και ήθελε να την τρομάξει τοποθετώντας ποσότητα εκρηκτικών.

Σε κατάθεσή της η εισαγγελική λειτουργός υποστηρίζει ότι το Φεβρουάριο του 2013 όταν επισκέφθηκε τον Π. Βλαστό στο κελί του για να του αναγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης, ο τελευταίος της ζήτησε το λόγο για τη μη παραπομπή του στο νοσοκομείο λόγω τοου τραυματισμού του, ενώ στη συνέχεια -όπως αναφέρεται- “επέδειξε προκλητική συμπεριφορά που ενείχε τα στοιχεία της απειλής και της εξύβρισης. Κατά την αποχώρησή της ο Βλαστός ανέφερε κάτι σχετικά με το παιδί της, γεγονός που την έκανε να αναρωτηθεί πως ένας κρατούμενος γνώριζε για την οικογενειακή της κατάσταση”.

Καταγράφεται δε, ότι από την άρση τηεφωνικού απορρήτου προέκυψε πως ο Βλαστός χρησιμοποιώντας καρτοτηλέφωνα του καταστηματος κράτησης Τρικάλων είχε καλέσει προγενέστερα της έκρηξης την τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσε ένας εκ των δύο συλληφθέντων. Επίσης, αναφέρεται ότι σε επισκεπτήριο της “Λίτσας” που έκανε στις φυλακές Τρικάλων, ο Π. Βλαστός της είπε προφορικά και σημείωσε σε χαρτί την οδό Μανδηλαρά στη Λάρισα και της ανέθεσε να εξακριβώσει αν εκεί υφίσταται οίκημα και αν υπήρχε κουδούνι όπου αναγράφετο το όνομα Πετράκη.

 

Ο Άκης, ο Σμπώκος και οι εκρήξεις

Καταγράφονται τέσσερις εκρήξεις σε βάρος Ιω. Σμπώκου και Άννας Σμπώκου (Απρίλιος και Μάιο του 2014). Μία ημέρα πριν την έκρηξη -σύμφωνα με κατάθεση της αδελφής Σμπώκου, Άννας- άγνωστος άνδρας της τηλεφώνησε και μιλώντας καλά ελληνικά της ανέφερε: “Η κυρία Άννα; Προσέξτε καλά γιατί θα πάθετε μεγάλο κακό και εσείς και ο αδελφός σας”.

Μετά από άρση τηλεφνικού απορρήτου, προέκυψε -κατά το διαβιβαστικό- ότι το επίμαχο τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε από καρτοτηλέφωνο, το οποίο επίσης είχε καλέσει σειρά τηλεφώνων μεταξύ άλλων της οικογένειας Σμπώκου και γνωστών του.

Ενδιαφέρον προκαλεί κατάθεση κρατουμένου, σύμφωνα με την οποία: “όταν η φυλακή ήταν “ανοιχτή”, δηλαδή κατά τον προαυλισμό των κρατουμένων, ο βλαστός ανέβαινε συνεχώς στο δωματιάκι του φύλακα και από εκεί επικοινωνούσε με οποιδήποτε κρατούμενο του ιςόγειου χώρου της πτέρυγας. Ο Βλαστός κάποιες φορές είχε συναντηθεί και μιλήσει με το Σμπώκο”, ενώ ο ίδιος κρατούμενος ανέφερε ότι κάποιοι ζήταγαν εκβιαστικά χρήματα από το Ιω. Σμπώκο, χωρίς να τους κατονομάζει.

Απολογούμενη στις αρχές η “Λίτσα” αναφέρονται τα εξής: “ο Π. Βλαστός της είχε πει ότι ο πρώτος εκρητκικός μηχαισμόςπου εξεράγη στην οικία του Ιω. Σμπώκου στις 16/4/2014 είχε τοποθετηθεί μετά από εντολή του Γ. Σκαφτούρου, αλλά επειδή δεν διέμενε κανείς σε αυτή ο Σμπώκος δεν φοβήθηκε. Για το λόγο αυτό ο Βλαστός έλεγε ότι έπρεπε να τοποθετήσει άλλο εκρηκτικό μηχανισμό στην αδελφή του Σμπώκου, για να φοβηθεί αυτός και να δώσει τελικά χρήματα στο Σκαφτούρο. Συγκεκριμένα ο Βλαστός της είχε πει: «θα πάρει από το Σμπώκο ο Γιαννάκης 2 – 3 εκατομμύρια ευρώ».”.

Η “Λίτσα” μάλιστα, είπε στις αρχές ότι τις πληροφοριες ότι ο Σμπώκος είχε πολλά χρήματα και θα μπορούσε να δώσει ένα τέτοιο ποςό τις έδωσε στο Σκαφτούρο ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος το Σμπώκο τον είχε πολύ άχτι. Πιο συγκεκριμένα, κατά το έγγραφο, ο Σμπώκος σε άγνωστο χρόνο είχε παραλάβει μια βαλίτσα με δέκα εκατομμύρια ευρώ τα οποία προορίζοντας για τον Τσοχατζόπουλο αλλά δεν την έδωσε ποτέ.

Για το λόγο αυτό ο Τσοχατζόπουλος -όπως λέει- πληροφόρησε το Σκαφτούρο για τα χρήματα που είχε ο Σμπώκος και πιθανόν για τις διευθύνσεις κατοικίας των αδελφών του. Κατόπιν αυτών, η “Λίτσα” εκτίμησε στην κατάθεσή της πως από τα χρήματα που απαιτούσε ο Σκαφοτύρο εκβιαστιικά από το Σμπώκο προφανώς θα έπαιρνε κάποια μερίδιο και ο Τσοχατζόπουλος. Κάποια άλλη στιγμή ο Βλαστός εμφανίζεται να της είχε πει ότι οι πληροφορίες για το Ιω. Σμπώκο είχε μάθει από το Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος επίσης κρατούνταν στη ΣΤ΄ Πτέρυγα, χωρίς όμως να της αναφέρει κάτι άλλο.

Ο Π. Βλαστός φέρεται να έχει επίσης, αναφέρει στη “Λίτσα” ότι ο Σμπώκος από τις μίζες των εξοπλιστικών είχε αποκομίσει 500 – 700 εκατ. ευρώ σε χρυσό και τα είχε σε τράπεζες στην Ελβετία. Το ποσό, που φέρεται ότι ζήταγε εκβιαστικά ο Σκαφτούρος, ήταν “ψίχουλα” αναλογικά με αυτά που είχε ο Σμπώκος, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

Σύμφωνα με την κατάθεση της “Λίτσας”, για την απόπειρα απόδρασης του ο Βλαστός είχε επαφές με μέλη της οργάνωσης ΣΠΦ. Πριν την απόδραση η “Λίτσα” υποστήριξε ότι είχε βιντεοσκοπήσει με το κινητό της τους χώρους από την είσοδο της φυλακής έως το χώρου του επισκεπτηρίου, τους έδειξε στο Βλαστό και στη συνέχεια διάγραψε το υλικό.

Κατά την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης απόδρασης, φέρονται να είχαν συνεννοηθεί ο Βλαστός να έχει μαζί του το πιστόλι, ενώ στη συνέχεια, θα μετέβαινε στο επισκεπτηριο των μελών της ΣΠφ με τα οποία θα συνεργαζόταν για την απόδραση.

Με την απειλή πιστολιού θα ανάγκαζε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να άνοιγαν τις πόρτες, όπως και έκανε, αλλά φτάνοντας στην τελευταία ο σωφρονιστικός πρόλαβε και την έκλεισε. Το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του Βλαστού φέρεται να του το είχε δώσει συγκατηγορούμενή του ένα μήνα νωρίτερα, μέσω σωφρονιστικού υπαλλήλου.

 

Απόπειρα απόδρασης Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων (Φεβρουάριος 2013)

Τον έλεγχο και σχεδιασμό για την απόδραση εμφανίζεται να τον έχει ο Σκαφτούρος. Ο τελευταίος εμφανίζεται να δίνει εντολή σε άγνωστο άτομο να τους προμηθεύσει με οχήματα.

Αναφέρεται ότι: η “Λίτσα” μετέβη στο δικηγορικό γραφείο του Φρ. Ραγκούση όπου παρουσία του δωροδόκησε σωφρονιστικό υπάλληλο, ονόματι Βασίλης, με το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ, καθώς τους παρέδωσε απόρρητο έγγραφο της ΕΛΑΣ σύμφωνα με το οποίο ενημερώνονταν όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας ότι ο Βλαστός επίκειτο να αποδράσει από το κατάστημα Τρικάλων με τη βοήθεια ελικοπτέρου, η ακριβής οργάνωση της απόδρασης καθώς και τα άτομα που θα συμμετείχαν σε αυτή.

Μετά την απόπειρα αυτή ο Π. Βλαστός φέρεται να ανέφερε στη “Λιτσα” οτι θα επιχειρούσε και πάλι να αποδράσει είτε με ελικόπτερο που αυτή τη φορά θα αγόραζε είτε σκάβοντας κάτω από τη φυλακή.

 

Φρ. Ραγκούσης: «Ο δικηγόρος δεν ταυτίζεται με τους πελάτες του»

Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο δικηγόρος του οποίου το όνομα περιλαμβάνεται στη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σχετικά με τα αναφερόμενα από την αστυνομία ότι περιήλθε στην κατοχή μου κατά τρόπο παράνομο έγγραφο που αφορούσε σε απόπειρα απόδρασης του πελάτου μου, Παναγιώτη Βλαστού, από τις φυλακές Τρικάλων, υπενθυμίζω στους σκευωρούς και κακόπιστους ότι το έγγραφο αυτό ήρθε στα χέραι μου μετά την απόπειρα απόδρασης, το κατήγγειλα δημόσια και το κατέθεσα στην ανακρίτρια διατυπώνοντας το ερώτημα και συγχρόνως ντροπή για κάποιους ότι αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα γίνει απόδραση δεν έσπευδαν να λάβουν μέτρα για να την ματαιώσουν. Υπενθυμίζω επίσης ότι ο δικηγόρος υπερασπίζεται και δεν ταυτίζεται με τους πελάτες του».

 

 

Διαβάστε επίσης