Καθημερινή ενημέρωση

Το (ιταλικό) ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου

Την Ευρώπη να βρίσκεται στην πύλη του φρενοκομείου (ή της κολάσεως) περιγράφει σε μία εξαιρετικά διεισδυτική ανάλυσή της για το tvxs.gr η γνωστή δημοσιογράφος Νικόλ Λειβαδάρη, επικαλούμενη το ενδεχόμενο –μετά από την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές– να χάσει ο Ματέο Ρέντσι το δημοψήφισμα στην Ιταλία και να δούμε τη Μαρί Λεπέν να διεκδικεί τον γαλλικό προεδρικό «θρόνο».

Σύμφωνα με την έμπειρη δημοσιογράφο η 5η Δεκεμβρίου είναι πράγματι η ημερομηνία- ορόσημο για τη χώρα μας και την Ευρώπη, όχι όμως γιατί στο προγραμματισμένο Eurogroup “θα παιχτεί ένα ακόμη παζάρι επί του ελληνικού δράματος, έστω κι εάν αφορά τη συμφωνία για το χρέος”. «Είναι ορόσημο», εξηγεί η κ. Λειβαδάρη «διότι η (προαναγγελθείσα) έξοδος Ρέντσι από την πολιτική σκηνή της Ιταλίας απειλεί να ανοίξει διάπλατα την πύλη εισόδου σε σύσσωμο το ευρωσκεπτικιστικό τσίρκο – από τα “αστέρια” του Μπέμπε Γκρίλο, έως τη μεταλλαγμένη δεξιά του Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Βορρά. Κι ενδεχομένως να ανοίξει, μαζί με όλους αυτούς, και την πύλη εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ».

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος εκτιμά πως ένα ενδεχόμενο σάρωμα του ευρωσκεπτικισμού στην Ιταλία φαίνονται να το εκλαμβάνουν ως σοβαρό κίνδυνο ακόμη και οι κυνικές και ρεαλιστικές, αγορές «θεωρώντας ότι θα απελευθερώσει και τις τελευταίες εκείνες δυνάμεις που θα μπορούσαν να στείλουν τη Μαρίν Λεπέν στην γαλλική Προεδρία».

Συνεχίζοντας, η Ν. Λειβαδάρη επικαλείται στοιχεία του Reuters σύμφωνα με τα οποία μειώνονται σταθερά οι τοποθετήσεις των μεγάλων τραπεζών σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ενώ αντιθέτως αυξάνεται η ζήτησή τους από hedge funds – ήτοι οι αγορές προεξοφλούν ήδη μέρες αστάθειας και υψηλού ρίσκου. Την ίδια ώρα, ανάλυση της Societe Generale προβλέπει πτώση του ευρώ στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο – από το 1,06 σήμερα – έως τον Μάρτιο του 2017. Πρόκειται για την περίοδο ακριβώς πριν από τις γαλλικές εκλογές και η γαλλική τράπεζα επικαλείται τους «κλιμακούμενους πολιτικούς κινδύνους» και την προοπτική ανάδειξης «μιας ακόμη λαϊκίστικης κυβέρνησης».

Σύμφωνα πάντα με την έγκριτη Ελληνίδα δημοσιογράφο, οι εν λόγω προβλέψεις δεν είναι παράτολμες – αντιθέτως, μπορεί να αποδειχθούν και συγκρατημένες.

«Διότι όταν στη Γαλλία ο ακραίος, θατσερικός νεοφιλελευθερισμός του Φιγιόν προβάλει ως το μοναδικό αντίβαρο στον ακροδεξιό εθνικισμό, μπορεί απλώς και μόνον να αίρονται και τα τελευταία εμπόδια από τον δρόμο της Λεπέν προς το Μέγαρο των Ιλισίων. Κι όταν ο Φάραντζ του Brexit γίνεται ο προνομιακός Ευρωπαίος συνομιλητής του Τραμπ κι η Ιταλία φλερτάρει με το “αδιανόητο”, τότε κάποιοι στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα μάλλον έχουν ισχυρούς λόγους να ανησυχούν» εξηγεί η Ν. Λειβαδάρη και καταλήγει :

«Ή άλλως, η Ευρώπη μπορεί απλώς να βρίσκεται ήδη στην πύλη του φρενοκομείου. Και της κόλασης μαζί. Κι εάν, μπροστά σ’ αυτή την πύλη, το μοναδικό οχυρό είναι η “νέα ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου”, η Μέρκελ, μάλλον ποντάραμε σε λάθος παίχτη. Καθότι, σπανίως ο εμπρηστής αντέχει να γίνει στα ύστερα διασώστης…».

Διαβάστε επίσης