Το μυαλό στην υποδόση, το κορμί στο Χίλτον

Ξεκίνησαν οι συναντήσεις με τους θεσμούς και τα πρώτα απτά αποτελέσματα θα φανούν την Πέμπτη

Με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την πεποίθηση του ότι η γ´ αξιολόγηση θα κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση αλλά κύκλους των Βρυξελλών να βλέπουν καθυστερήσεις, ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Αυτης ηγείται ο Γ. Χουλιαράκης καθώς ο αρμόδιος Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να βρίσκεται στα Ιωάννινα συμμετέχοντας σε συνέδριο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά.
Αυτά ενώ σε λίγα εικοσιτετράωρα, την Πέμπτη, στην προσωρινή ατζέντα της Συνόδου του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM που θα συνεδριάσει βρίσκεται το θέμα της εκταμίευσης της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το ESM θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας υπο-δόσης, ύψους 800 εκατ. ευρώ, από την δεύτερη αξιολόγηση μετά την παρουσίαση των στοιχείων από την ελληνική πλευρά προς τους Θεσμούς για την πορεία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ.
Στην ανακοίνωση του ESM σημειώνεται ότι το ΔΣ θα εξετάσει την αποτίμηση των Θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας ως προς την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και αν αυτή κριθεί “ικανοποιητική” θα αποδεσμευθούν τα τελευταία 800 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται επίσης για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή για την πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.
Νωρίτερα την Δευτέρα, στο ξενοδοχείο Hilton, όπου γίνονται τα ραντεβού της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αισιοδοξία για την εκταμίευση της τελευταίας υπο-δόσης.
Aπό αύριο μετέχει στις διαπραγματεύσεις και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναμένεται να ανοίξει τη “βεντάλια” όλων των ανοιχτών ζητημάτων της τρίτης αξιολόγησης.
Οι θεσμοί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ισχύει αυτή τη στιγμή, αναμένεται να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση την Παρασκευή και εν συνεχεία μέσα στο Σαββατοκύριακο να αναχωρήσουν από την Αθήνα για να επιστρέψουν τον Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα