Τρέξτε τα προαπαιτούμενα – «Τσιμουδιά» για πλεονάσματα

Eπιτάχυνση στα προαπαιτούμενα μέτρα και «τσιμουδιά» για το χρέος ζήτησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών από την Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που διεξήχθη στη Μπρατισλάβα, αντικείμενο του οποίου ήταν η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος.

Εντός της συνεδρίασης ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η Αθήνα θα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα – ουρές της πρώτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του μηνός ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η 2η αξιολόγηση και να διευθετηθούν τάχιστα τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

«Χρειάζονται ακόμα και άλλα»
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, εξερχόμενος της συνεδρίασης δήλωσε ότι έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, -ως απαραίτητων στοιχείων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ – αλλά απομένουν ακόμα αρκετά να γίνουν πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει, και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. Παράλληλα σημείωσε ότι ενθάρρυνε μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς την Ελλάδα να επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των προαπαιτουμένων έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή το επόμενο διάστημα η σύμβαση για το Ελληνικό θα περάσει από τη Βουλή, θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για το 20% του ΑΔΜΗΕ, θα ολοκληρωθεί η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και θα διοριστούν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Για το χρέος

Δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το θέμα, δεν υπήρχε λόγος, είπε ο Ντάισελμπλουμ. Ο ESM έχει εντολές από το Μάιο για να προχωρήσει τις προτάσεις του. Δεν άλλαξε τίποτα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε περισσότερο της Ελλάδα.

Για ΕΛΣΤΑΤ

Δυστυχώς υπήρξε η υπόθεση στα δικαστήρια. Πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Θύμισε ότι ο κος Χουλιαράκης έκανε δήλωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2009-2010, πολύ πριν τη σημερινή κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο Ντάισελμπλουμ. Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν αμφισβητεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Τα πλεονάσματα

Απαντώντας σε ερώτηση για τον στόχο που αφορά στο πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, είπε ότι δεν συζητήθηκε. «Δεν ανοίγουμε συνέχεια τα ίδια θέματα», τόνισε. Ισχύει η συμφωνία.

Μοσκοβισί: Μόνο δύο προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξηγήσεις που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις καθυστερήσεις ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι χάθηκε χρόνος, αλλά δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για το τι συνέβη». Το καλοκαίρι τελείωσε και πρέπει να προχωρήσουμε ξανά γρήγορα, είπε και σημείωσε ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ασπάζεται την άποψη.
Υπάρχει κοινό ενδιαφέρον από όλους μας να προχωρήσουμε, να υπάρχει εμπιστοσύνη και για την ελληνική οικονομία. Υπάρχει ανάκαμψη στο τρίμηνο και αυτή πρέπει να επιταχυνθεί.
Υπάρχουν 15 προαπαιτούμενα, τα δυο έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν έχουν προχωρήσει, είπε με τη σειρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Είναι θέμα εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας.
Σημείωσε ότι όταν εξετάζουμε το θέμα υπό το πρίσμα ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε επιτάχυνση και ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα έγκαιρα. «Ας μην δραματοποιούμε, τα πράγματα. Ολοι το θέλουμε και η αποστολή θα πάει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα».

Τι είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινκ τόνισε ότι ο ESM είναι τεχνικά έτοιμος να προχωρήσει στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε ότι θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup τον Μάιο.
Δήλωσε παράλληλα, ότι ο ESM προχωρά τη δουλειά στο θέμα του χρέους και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί. Ο Κλ. Ρέγκλινκ τόνισε ότι ο ESM είναι τεχνικά έτοιμος να προχωρήσει στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε ότι θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup τον Μάιο.

Κερέ: Σημαντικό να λυθεί το θέμα του χρέους

Ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ κάλεσε να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν έγκαιρα, κυρίως, ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια.
Είναι πολύ σημαντικό για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην οικονομία. «Υπάρχουν θετικά σημάδια», τόνισε και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική μείωση του ELA που ανακοινώθηκε χθες. Είναι σημάδι, όπως είπε, ότι κερδίζεται εκ νέου η πρόσβαση στις αγορές και βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης στο σύστημα.
Μόνο όμως το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και η β’ αξιολόγηση θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην επιστροφή της εμπιστοσύνης, υποστήριξε.
Σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα μετέχει στην αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα και όπως είπε η έμφαση για την κεντρική τράπεζα θα είναι η πιστή τήρηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες των οδηγιών του SSM για τα διοικητικά συμβούλια.

Το προαπαιτούμενο αναμένονταν να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την ανάγκη να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ο Μπ. Κερέ σημείωσε ότι στη β’ αξιολόγηση η έμφαση θα δοθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις διαδικασίες για τα κόκκινα δάνεια.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup του Μαϊου (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα).

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης να βρούμε βιώσιμες λύσεις που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα χρέος και παράλληλα να δίνουν τα κατάλληλα «κίνητρα» για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές», τόνισε και σημείωσε ότι έτσι θα υπάρξει και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Μαστίγιο από Σόιμπλε: Πρώτα τα συμφωνηθέντα, μετά η δόση

Το σκληρό του πρόσωπο απέναντι στην Ελλάδα έδειξε για μία ακόμη φορά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα όπου αντικείμενο θα είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδωσε το στίγμα των προθέσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών απέναντι στη καταβολή της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. «Πρώτα η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και μετά η πληρωμή προς την Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ο οποίος είπε ότι «δεν είναι παράξενο» η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο τέλος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε την Ελλάδα να αυξήσει τον ρυθμό προόδου και να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα που απομένουν, έτσι ώστε να εκταμιευτεί η δεύτερη υποδόση ύψους 2.8 δισ ευρώ.
Πάντως αναφορικά με την πρόοδο που έχει γίνει, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ως «μη ρεαλιστικό» μέρος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος για το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να μειώνει την πίεση προς τις ελληνικές Αρχές, συμπληρώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν έχουμε πλέον τη δικαιολογία του καλοκαιριού και έχουμε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά απομένουν πολλά περισσότερα», ήταν η δήλωση του υπ. Οικονομικών της Σλοβακίας, και οικοδεσπότη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα, Πίτερ Κάζιμιρ κατά την είσοδο του στο κτίριο. Ο ίδιος αρκέστηκε να αναφέρει το πρόγραμμα των σημερινών συζητήσεων τόσο στο Eurogroup όσο και στο Ecofin που θα ακολουθήσει.

«Το καλοκαίρι τελείωσε και πρέπει να μιλήσουμε για πολλά ανοικτά θέματα», δήλωσε ο κ. Κάζιμιρ. «Περιμένω να συζητήσουμε την κατάσταση των δαπανών. Έπειτα θα γίνει ενημέρωση για την Ελλάδα. Στην Αθήνα έχουν κάνει πολλά όμως απομένουν πολλά περισσότερα. Επίσης θα ενημερωθούμε για την Ισπανία και την Πορτογαλία και τις θέσεις των δύο κυβερνήσεων για τη δημοσιονομική τους προσαρμογή».
Σε ότι αφορά το Ecofin ο κ. Κάζιμιρ επιβεβαίωσε εμμέσως ότι στις σημερινές συζητήσεις θα τεθεί επί τάπητος τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στα πρότυπα του ΔΝΤ. «Θα συζητήσουμε τη δημιουργία μίας εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κρίσεων», σημείωσε προσθέτοντας πως τα φορολογικά θέματα θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο της συνεδρίασης του Ecofin.
Λίγο αργότερα ο κ. Κάζιμιρ έσπευσε να χαιρετήσει τον Έλληνα υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και τον αναπληρωτή του Γ. Χουλιαράκη ο οποίος είχε εισέλθει χωρίς να κάνει δηλώσεις.

«Σκληρός» ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών

Από την πλευρά του ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ,Χανς Γεργκ Σέλινγκ, κατά την άφιξή του δήλωσε: «Δεν είναι καλό πράγμα οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να αποδεσμεύσουμε τις επόμενες δόσεις χωρίς την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο Πιέρ Μοσκοβισί ερωτηθείς για την απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τον Αμερικάνικο κολοσσό Apple και την υπόθεση φοροδιαφυγής του, δήλωσε πως, η Επιτροπή είναι ένα πολιτικό σώμα και γίνεται προσπάθεια για πάταξυ της φοροδιαφυγής σε διεθνές επίπεδο, μαζί με τους G20 και τις χώρες του ΟΑΣΑ.
«Ξεκάθαρα μια πολυεθνική πρέπει να πληρώνει φόρους εκεί που έχει έσοδα» είπε ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων και συμπλήρωσε πως αυτή δεν είναι μια «απόφαση εναντίων των ΗΠΑ, αλλά βασίζεται σε δεδομένα και κανόνες».

Διαβάστε επίσης