«Τρώω λάσπη από άτομα που δεν είναι ΑΕΚτζήδες»

Λάβρος κατά των κατηγόρων του που του αποδίδουν ότι υπεξαίρεσε 21,5 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ την περίοδο που ήταν πρόεδρός της εμφανίστηκε ο Μάκης Ψωμιάδης απολογούμενος στο Εφετείο της Αθήνας. Ο ίδιος προέβη σε αναλυτική εξιστόρηση του πώς κατέληξε να είναι πρόεδρος της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ, ενώ απαρίθμησε και όλες τις κινήσεις του προκειμένου να σώσει την ομάδα.

«Την περίμενα πολλά χρόνια αυτή τη στιγμή, από τότε που έφυγα από την ΠΑΕ ΑΕΚ, γιατί δεν μίλησα ποτέ για το τι έχει συμβεί και τρώω λάσπη από συγκεκριμένη μερίδα ατόμων που δεν είναι ΑΕΚτζήδες», είπε ο Μάκης Ψωμιάδης και εξήγησε στους δικαστές πως βρέθηκε στα ηνία της ομάδας.

«Το 1987 επέστρεψα στην Ελλάδα από την Ελβετία. Με πλεύρισαν να ασχοληθώ με την ΑΕΚ, γιατί γνώριζαν τα αισθήματά μου. Μου είπαν να πάρω την ΠΑΕ από το Ζαφειρόπουλο, έναντι 120 εκατ. δραχμών. Είχα τα χρήματα και συμφωνήσαμε. Μάλιστα, έφτασα στο σημείο να κόψω την επιταγή, αλλά η δουλειά χάλασε εξαιτίας ενός συνεργάτη του Ζαφειρόπουλου. Την περίοδο εκείνη βασίλευε ο Κοσκωτάς, που είχε σαρώσει τα πάντα. Ήμουν νεαρός σε ηλικία και πείστηκα να μπω στο μπάσκετ, στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Έδωσα 150 εκατ. δρχ για να πάρω τον Γαλακτερό. Τότε ο Γ. Λούβαρης, συνεργάτης του Κοσκωτά, με φώναξε στο γραφείο του και μου είπε να πάρω μία σακούλα με 150 εκατομμύρια και άλλα 50 εκατομμύρια από τον πρόεδρο. Και τότε δεν ήμουν τίποτε άλλο από ένας φίλαθλος. Όμως, ούτε τα 50, ούτε τα 150 πήρα. Μια μία κίνηση θα έβγαζα τόσα χρήματα, αλλά δεν τα δέχθηκα», είπε.
Αφού έκανε μια σύντομη παρένθεση αναφορικά με την περίοδο που ήταν εκδότης της εφημερίδας «ΤΟ ΟΝΟΜΑ» («την οποία έκλεισα το 2004 χωρίς να χρωστάω σε κανένα δημοσιογράφο και σε κανένα πιεστήριο» είπε χαρακτηριστικά), ο Μ. Ψωμιάδης έφτασε στο 2001 όταν ανέλαβε την ΠΑΕ ΑΕΚ.
«Ο εφοπλιστής Καραγιώργης μου είπε ότι αυτός είχε πάρει την ΠΑΕ ΑΕΚ με κάποιους φίλους του, και ότι είχαν βάλει μπροστά τον Σκλαβενίτη. Μου είπε ότι ήθελαν κι εμένα για να ηρεμήσουν τον κόσμο. Πήρα την απόφαση να βοηθήσω και μετά από λίγες μέρες έμαθα ότι συνέταιροί του ήταν οι Λοϊζίδης, Μπούρας και Ταγματάρχης. Επειδή δεν είμαι κοιμισμένος, κατάλαβα ότι ο Σκλαβενίτης είναι αχυράνθρωπος και ότι ετοιμάζονταν για κομπίνα. 37 εκατ. ευρώ θα έπαιρναν στη Netment bet μέσω των τηλεοπτικών συμβολαίων. Η ΑΕΚ θα ήταν δεσμευμένη για 10 χρόνια και πήγαινε να καταστραφεί. Έπρεπε να το αποτρέψω και έτσι ενημέρωσα το μεγάλο ιδιοκτήτη, την ΕΝΙΚ. Μας είπαν ότι θα μας έδιναν την ομάδα, αλλά εφόσον της επιστραφούν 7 εκατ. στερλίνες, που είχε βάλει. Για την αγάπη μου για την ΑΕΚ, είπα ότι πρέπει να βοηθήσουμε και πήρα το πλειοψηφικό πακέτο κατά 87%».
Ο Μ. Ψωμιάδης αφού εξαπέλυσε πυρ κατά των παρ’ ολίγων «καταχραστών» της ΑΕΚ, υπεραμύνθηκε της εντιμότητάς του: «Είχε στηθεί ένας εφοπλιστής, ένας δικηγόρος και ένας δημοσιογράφος για να πάρουν 37 εκατ. ευρώ και ήρθαν μετά από 1,5 χρόνο και έλεγαν ότι ο Μάκης Ψωμιάδης καταχράστηκε λεφτά.

Έχω δέκα χρόνια να τα πω αυτά και έρχεται καθένας και με διώκει, λέει ψέματα και εκβιάζει. Αν ήταν απατεώνας ο Ψωμιάδης, θα είχε πάρει τις επιταγές (τις οποίες προσκόμισε στο δικαστήριο) και θα τα είχε χρησιμοποιήσει. Αυτή είναι η ταυτότητα, ότι ο Ψωμιάδης είναι τίμιος. Μέσα σε μια μέρα αυτές τις επιταγές των 37 εκατ. θα τα είχα κάνει μετρητά στο εξωτερικό, αλλά εγώ τα κρατούσα στο χρηματοκιβώτιο. Όταν ανέλαβα την ΠΑΕ, το πρώτο που έκανα, γνωρίζοντας ότι κάθε ΠΑΕ είναι κουβάς δίχως πάτο, ήταν να βάλω διευθύνοντας σύμβουλο έναν οικονομολόγο, τον Κων. Σωτηρόπουλο. Επειδή δεν του είχα εμπιστοσύνη έβαλα και τον ξάδελφό μου, το Χάρη -ο οποίος επίσης κατηγορείται στην ίδια υπόθεση- για να μην φάω καμιά μαχαιριά. Ο Χάρης έπαιρνε εντολές από εμένα, αφού πρώτα συμβουλευόμουν τον οικονομολόγο. Αυτός ήταν που είπε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις χρησιμοποιούσαν δοσοληπτικό τραπεζικό λογαριασμό για ευκολία. Έτσι συνεχίσαμε, με την επίβλεψη του Σωτηρόπουλου».
Ο ίδιος εξήγησε και τους λόγους που δεν ανέλαβε ο ίδιος «επιτελική» θέση στο νέο σχήμα. «Ο λόγος που έβαλα διευθύνοντα σύμβουλο τον Χάρη και πρόεδρο τον Αντωνόπουλο, ήταν γιατί εγώ δεν μπορούσα. Υπήρχε ρήτρα σχετική με το ποινικό μητρώο και εγώ τότε είχα καταδίκη 12 ετών, μετά από διαμάχη με τον πρώην υπουργό Κ. Λαλιώτη, για την οποία αθωώθηκα το 2003. Αλλά δεν κρύφτηκα πουθενά. Παντού εμφανιζόμουν, ήμουν το αφεντικό».
Η απολογία του Μ. Ψωμιάδη θα συνεχιστεί στις 12 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης