Τσίπρας: «Θα αλλάξουμε τρόπο εκλογής αρχιμουφτή»

Αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη τύπου, όπου και δήλωσε ότι «θα γίνει αλλαγή στον τρόπο εκλογής αρχιμούφτη, αλλά όχι επειδή το ζήτησε ο Ερντογάν». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Αυτή τη συζήτηση η κυβέρνηση την έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο εσωτερικό της. Είναι αντικειμενική ανάγκη και δεν αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο και πρέπει να επεκταθεί δημοσιά και ανοικτά με τη μειονότητα. Με τη μουσουλμανική μειονότητα που είναι τριφυλους προέλευσης».

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη σαρία ενώ τόνισε ότι έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις όσο ν’ αφορά την εργασία και το βιοτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την iefimerida, κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τις μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την υποστήριξη των συγκεκριμένων  μειονοτικών ομάδων.

Τα «καρφιά» του Ερντογάν

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφερθεί στο θέμα του μουφτή, δηλώνοντας ότι:

«Υπάρχει, επίσης, το θέμα της Μουφτίας. Ο αρχιμουφτής βλέπουμε ότι είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι ο επικεφαλής Μουφτής πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και η Ιερά Σύνοδος πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών για να μπορεί να εκλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και όταν υπήρξε μείωση του αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου, έστειλα μήνυμα προς τον Πατριάρχη και του είπα «υποδείξτε μου ονόματα ιερωμένων, στους οποίους θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, ούτως ώστε να αποτελέσουν μέλη της Ιεράς Συνόδου». Από επτά που ήταν, ύστερα από τις υποδείξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Ιερά Σύνοδος έχει τώρα 17 μέλη, δηλαδή μπορεί να εκλέξει νέο Πατριάρχη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα