«Τόμσεν και Βελκουλέσκου είναι άχρηστοι, κάνουν λάθη»
Την ερχόμενη Τετάρτη θα τα πουν κατ ιδίαν στο Βερολίνο Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ και στο επίκεντρο θα βρεθεί η Ελλάδα.(αν και σύμφωνα με την Ηandelsblatt δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια ακόμη συνάντηση των δύο γυναικών μέσα στο Σαββατοκύριακο).
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αληθινές Ειδήσεις» η Γερμανίδα καγκελάριος θα παρουσιάσει στην επικεφαλής του ΔΝΤ, στη συζήτηση που θα έχουν, τα εγκληματικά-λάθη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα που έχουν καταγράψει πλήρως οι υπηρεσίες της Κομισιόν και μάλιστα αυτά βρίσκονται στα χέρια της καγκελαρίου.
Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας με το έγγραφο της έκθεσης – σοκ, το «μαύρο πρόβατο» αυτής της «μαύρης βίβλου» δεν είναι άλλος από τον Πολ Τόμσεν, που πλέον μετράει μέρες ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ευρώπη, καθώς του καταλογίζονται «αδικαιολόγητα» σφάλματα και «περίεργες» εμμονές και μεθοδεύσεις.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδο:
Η χαοτική διαφορά στις εκτιμήσεις ως προς την πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί για την Ελλάδα μεταξύ ∆ΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών αποκαλύπτεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φέρνουν στο φως οι «Ειδήσεις».
Σύμφωνα με την έκθεση, τα πρόσθετα μέτρα που απαίτησε το ∆ΝΤ από την Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσουν και στην πραγματικότητα είναι εντελώς άχρηστα, διότι ο Πολ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Ταμείου έχουν υποπέσει σε σωρεία λαθών, κακών υπολογισμών, ασαφειών και αντιφάσεων κατά τη συγγραφή της περίφημης έκθεσης του ∆ΝΤ για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το έγγραφο βρίσκεται ήδη στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει και του Eurogroup της ∆ευτέρας.
Τα λάθη του ΔΝΤ
Αναλυτικά, σε σχέση με τη σημερινή οικονομική κατάσταση το ΔΝΤ έχει κάνει τα εξής λάθη:
«Η διαφορά στην εκτίμηση οφείλεται σε υπερβολικά συντηρητικές παραδοχές που εφαρμόζονται συστηματικά από το Ταμείο τόσο επί των εσόδων, όσο και στο σκέλος των δαπανών.
Από την πλευρά των εσόδων: oι προβλέψεις της έκθεσης προϋποθέτουν ότι oι ελαστικότητες των εσόδων παραμένουν κάτω από τις ελαστικότητες του ΟΟΣΑ, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις προβλέψεις των εσόδων. Επιπλέον, το ΔΝΤ υπολογίζει την ελαχιστοποίηση της μεταφοράς στα επόμενα των πρόσφατων εσόδων των υπερεπιδόσεων για λογαριασμό των διαφόρων παραγόντων ως εφάπαξ, γεγονός που στερείται τεχνικής βάσης. Οι προβλέψεις της έκθεσης, εν μέρει ή πλήρως, υποτιμούν διάφορα έσοδα από την πλευρά των παραμετρικών μέτρων που νομοθετήθηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016, συμπεριλαμβανομένων των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, των φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και το αλκοόλ, τη φορολογία των ξενοδοχείων, φόρους οχημάτων και άλλα.
Από την πλευρά των δαπανών, οi προβλέψεις της έκθεσης υποθέτουν ότι τα ανώτατα όρια δαπανών δεν θα γίνουν σεβαστά, συσσωρεύοντας διολίσθηση 1,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. 0 Αυτή n παραδοχή αντιβαίνει στα πρότυπα του ΔΝΤ, που θεωρούν πως οι λειτουργικές δαπάνες θα αυξηθούν ανάλογα με τον πληθωρισμό και τα ανώτατα όρια του Προϋπολογισμού θα πρέπει να τηρούνται. Αυτό είναι ιστορικά ανακριβές για την Ελλάδα, καθώς ο στόχος των πρωτογενών δαπανών δεν έχει υπερβεί το συνολικό ανώτατο όριο, ούτε και το 2016. Είναι λάθος να προεκτείνουν σχετικά μικρές υπερβάσεις σε ορισμένους τομείς (υγεία) στο βασικό σενάριο κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Οι προβλέψεις έκθεσης, άλλωστε, δεν λαμβάνουν δεόντως υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, τα οποία προσδιορίζουν μiα σημαντική υπεραπόδοση το 2016 και η οποία είναι πιθανό να μεταφερθεί εν μέρει στο 2017 ro2018.
Ο κρατικός Προϋπολογισμός θα φτάσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,3% του ΑΕΠ το 2016, υπερβαίνοντας σημαντικά τον στόχο του 0,1% του ΑΕΠ, παρά το εφάπαξ επίδομα συνταξιοδότησης αξίας 0,3% του ΑΕΠ που τέθηκε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο. Με βάσn τις διαθέσιμες μέχρι σήμερα ενδείξεις, n Ε.Ε. θα προβάλει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2%του ΑΕΠ, δηλαδή 1,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον στόχο. Παρά τις εξελίξεις αυτές και παρά τη σημαντική υποτίμηση του εντός του έτους δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2015 μία σημαντική ανοδική αναθεώρηση του υπολοίπου του 2016 από το περασμένο φθινόπωρο, το ΔΝΤ δεν έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή του για μετά το 2018 από το 1,5% του ΑΕΠ».