ΥΠΕΚΑ: Μόνο σε ακραίες περιπτώσεις ο περιορισμός των τζακιών

Διευκρινήσεις για το σχέδιο ΚΥΑ σχετικά με τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης επεισοδίων αιθαλομίχλης από τη χρήση των τζακιών έδωσε το υπουργείο περιβάλλοντος απατώντας σε δημοσιεύματα του τύπου.

Όπως τονίζει η πρόβλεψη για τον περιορισμό της χρήσης των τζακιών θα ισχύει μόνο σε ακραίες περιπτώσεις εμφάνισης ιδιαίτερων υψηλών συγκεντρώσεων ρύπων (με βάση την περσινή εμπειρία 1-2 φορές) και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα επίσης με το ΥΠΕΚΑ, προβλέπεται και πρωτίστως θα εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, με εξαίρεση τα κτήρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην ωριμότητα και την υπευθυνότητα των πολιτών και η αποτύπωση του συγκεκριμένου μέτρου έχει προληπτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αφορά στην εφαρμογή αστυνομικών μέτρων», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα επίπεδα για τη λήψη μέτρων σε σχέση με την υγεία των πολιτών βασίζονται σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, σε επιστημονικό πόρισμα της Επιτροπής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του υπουργείου Υγείας.

Με την έκδοση της απόφασης, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, επιτυγχάνονται:

– ο καθορισμός των επιπέδων συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, πάνω από τα οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών,

– ο προσδιορισμός των μέτρων που δύνανται να αποφασίζονται κατά περίπτωση (σύμφωνα με όσα περιγράφονται στα σχετικά άρθρα της ΚΥΑ),

– η ενημέρωση και η προστασία του πληθυσμού για τα επίπεδα συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους ίδιους τους πολίτες για την προστασία της υγείας όλων,

– και ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις επεισοδίων.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα