“Φανατικός” των ιδιωτικοποιήσεων ο Πιτσιόρλας

Στον σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων ταυτόχρονα με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας στην έναρξη του συνεδρίου για την κτηματαγορά “Prodexpo”.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι το 2018 θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να χειριστεί με μεγαλύτερη άνεση κάποια ζητήματα, όπως θέματα φορολογίας. “Όμως είμαστε σε θετική πορεία” πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας, “και μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι χωρίς υπαναχωρήσεις και με καλύτερους όρους από ότι στο παρελθόν βρισκόμαστε σε πορεία ανάπτυξης”.

Σχετικά με τις θεσμικές αλλαγές που σχεδιάζονται και αφορούν στον κλάδο των ακινήτων ο υφυπουργός είπε ότι Θα προχωρήσει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων αλλά θα υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς golden visa και πλήθος αλλαγών επιβάλλεται να γίνουν σε γραφειοκρατικά ζητήματα τα οποία δεν επιλύονται εύκολα καθώς πρόκειται για την έλλειψη κτηματολογίου, δασολογίου, θέματα σχετικά με τη χρήση γης και το χωροταξικό σχεδιασμό.

“Θέματα σχετικά με την αρχαιολογία και δασικά ζητήματα δεν επιλύονται με πολιτικές εντολές αδικούμε τη φύση του προβλήματος και αποπροσανατολιζόμαστε. Όλη η Ελλάδα ξέρει ότι στην κρίση του δασάρχη είναι να πει τι είναι δάσος και τι δεν είναι. Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, να αφαιρέσουμε τη βάση πάνω στην οποία αντιμετωπίζονται τέτοια θέματα” είπε ο κ. Πιτσιόρλας. Επίσης συνέχισε ότι παράλληλα προωθείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Επίσης σημείωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ενεργοποιούν νέους τομείς στην οικονομία όπως η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης καθώς ανοίγει ένα τεράστιο νέο κεφάλαιο δράσης για επαγγελματικά ακίνητα και logistics και χρειάζεται μια πιο αποδοτική πολιτική.

Για τη φορολογία σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα ιδιαίτερα μέσα στα χρόνια της κρίσης, αλλά όπως είπε, “μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 πιο ψύχραιμα θα μπορούμε να επιλύσουμε, καταρχήν, κάποια ακραία ζητήματα όπως η φορολόγηση των επαγγελματικών ακινήτων. Αλλά δεν έχουμε το περιθώριο αυτή την στιγμή να ανοίξουμε αυτά τα ζητήματα με την εμπέδωση μια νέας φορολογικής συμμετοχής και κυρίως να διευρυνθεί η φορολογική βάση”.

Για το Ελληνικό ο κ. Πιτσιόρλας επανέλαβε ότι θα προχωρήσει η επένδυση καθώς έχουν απομείνει μόνο λεπτομέρειες για να αντιμετωπιστούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα