Φαρμακοποιοί “καλούν” ΣτΕ

 

Την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού ζητεί με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Όπως επισημαίνεται, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να ανοίγουν φαρμακεία είναι παράνομες και αντισυνταγματικές καθώς για τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος και όχι υπουργική απόφαση.
Περαιτέρω, όπως σημειώνεται στην προσφυγή, προβλέπονται διαφορετικά κριτήρια για φαρμακοποιούς και μη φαρμακοποιούς ως προς την χορήγηση άδειας με αποτέλεσμα να εισάγεται διακριτική μεταχείριση «σε βάρος των φαρμακοποιών έναντι των ιδιωτών, δίνοντας έτσι στους ιδιώτες την ευχέρεια να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι των επιστημόνων φαρμακοποιών».

Τι προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις
Θυμίζεται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες ίδρυσης φαρμακείου προβλέπει ότι χορηγούνται, μεταξύ των άλλων, σε φαρμακοποιούς και φυσικά πρόσωπα- πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, ενώ τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών θα λειτουργούν με τη μορφή ΕΠΕ και υποχρεωτικά θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%.

Ακόμη, δεν μπορούν να δοθούν άδειες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων σε νομικά πρόσωπα, εκτός από συνεταιρισμούς φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΦΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα