Φιλικό… χτύπημα στην πλάτη, αλλά και 113 προαπαιτούμενα

Τα βήμα που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του τρίτου μνημονίου –τον Αύγουστο του 2018- συζήτησαν για περίπου δύο ώρες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση επιθυμεί η Ελλάδα να είναι έτοιμη για μία νέα (τη δεύτερη) έξοδο στις αγορές το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την τρίτη αξιολόγηση και πιο συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν το τέλος του 2017. Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν ως σημαντικότερα θέματα τον προϋπολογισμό του 2018 και ζητήματα που αφορούν τον «κοινωνικό φάκελο». Βέβαια, δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει τον παράγοντα ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο έχει δείξει ιδιαίτερη… ροπή στο να βάζει εμπόδια στη διαπραγμάτευση.

Συνολικά τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι 95, αλλά κυρίως τεχνικής φύσεως, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Από σήμερα ως τη λήξη του προγράμματος τα προαπαιτούμενα είναι 113, με το πλέον «ακανθώδες» αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ο στόχος είναι 5,4 δισ. ευρώ.

Χαμηλός ο στόχος του 2017 για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ο στόχος για το 2017 είναι χαμηλός, ενώ μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΚΤ, εντός του 2018 και του 2019.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι αναφορικά με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, και το θέμα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι δεν αναμενόταν πρόοδος καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών προς διάφορους φορείς έχουν αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα.

Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση του ποσού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα