«Χάσαμε μέχρι και τον χαλβά, οι τουρίστες θεωρούν ότι έρχονται στα Σκόπια»

«Έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες» υποστήριξε κυνικά ο Γιάννης Μπουτάρης

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μίλησε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως εκτός των άλλων είναι σημαντικό να βρεθεί και το πώς θα ονομάζονται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, αλλά και να μπει ένα χρονοδιάγραμμα ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα βιβλία και όπου υπάρχει αναφορά αλυτρωτισμού.

“Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν κατεβαίνουν στα Σκόπια. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

“Μας δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα”, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

“Ποιος αμφιβάλλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γειτόνων είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Την ψάχνουν ως χώρα”, είπε και εξέφρασε την άποψη πως “περιττεύει από εμάς ως δημοτικό συμβούλιο να μπλεκόμαστε σε θέματα που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις”.

Ο κ.Μπουτάρης ζήτησε “να αφήσουμε στην άκρη το συναισθηματικό και το θυμικό. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται”, ανέφερε, ενώ για τα συλλαλητήρια εκτίμησε πως “ήταν εντυπωσιακά, αλλά χωρίς ωστόσο να σημαίνουν κάτι”.

Η θέση της αντιπολίτευσης

“Με τον δήμαρχο μας χωρίζει άβυσσος και στο σκοπιανό”, είπε ο επικεφαλής των “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης. “Ο κ. Μπουτάρης ερμηνεύει τα γεγονότα κατά το δοκούν και ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται να βγάλουμε ψήφισμα γι αυτό το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, όταν ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε βγάλει ψηφίσματα για ζητήματα που δεν είχαν καμία σχέση με την πόλη”.

Ο κ. Καλαφάτης επιτέθηκε στον Γιάννη Μπουτάρη για το ονοματολογικό, κάνοντας λόγο για “αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά” και χαρακτηρίζοντάς τον “ακατάλληλο για δήμαρχο”.

“Λόγω θεσμικού ρόλου και μόνο, δήμαρχε, δεν δικαιούσαι να αναφέρεσαι στα Σκόπια με το όνομα ‘Μακεδονία’, ούτε επίτηδες, ούτε κατά λάθος. Δεν δικαιούσαι να αποκαλείς ακροδεξιούς και γραφικούς εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες σου που εξέφρασαν το εθνικό τους συναίσθημα στα συλλαλητήρια”, είπε ο επικεφαλής των “Εντάξει” απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Μπουτάρη. “Μετά την αποχώρησή σου από το αξίωμα του δημάρχου, θα έχεις δικαίωμα να λες ό,τι θέλεις. Όσο εκπροσωπείς την πόλη όμως, οφείλεις να σέβεσαι τα όρια και να αντιλαμβάνεσαι το βεληνεκές του ρόλου και του λόγου σου”, συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Μπουτάρη, ο Σταύρος Καλαφάτης, επαναφέροντας και την πρόταση των “Εντάξει” για έκδοση ψηφίσματος.

Για “ευνοϊκή συγκυρία ώστε να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών”, έκανε λόγο η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου. Αναφερόμενη στα συλλαλητήρια που έγιναν για το ονοματολογικό, είπε πως “δεν ήταν καθόλου μεγαλειώδη. Τα νούμερα που ακούστηκαν ήταν εξωφρενικά. Ήταν 50.000 κόσμος στη Θεσσαλονίκη και 100.000 στην Αθήνα”.

Ο Γιάννης Δελής, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, ανέφερε ότι η “ουσία των εξελίξεων δεν αφορά μόνο τις σχέσεις τις χώρας μας με την πΓΔΜ, αλλά είναι κομμάτι των συνολικότερων επικίνδυνων σχεδιασμών που προωθούν εδώ και χρόνια και πιο έντονα το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., για να ενισχύσουν την οικονομική, πολιτική αλλά και στρατιωτική τους παρουσία στα Βαλκάνια”.

Από την παράταξη “Γειτονιές σε Δράση”, η Μόνικα Αϊβάζογλου υποστήριξε πως “πρέπει να συνδράμουμε να μην υπάρχει κλίμα παροξυσμού, ούτε να κάνουμε επίδειξη πατριωτισμού. Μας ενδιαφέρει πώς να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, με το μη εθνικιστικό και επεκτατικό μέρος της”, ενώ ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, είπε πως “ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι έρμαιο αλυτρωτισμού άλλων χωρών”.

Επιμένει

«Έχουμε χάσει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί για το όνομα της Μακεδονίας ο Γιάννης Μπουτάρης, στον απόηχο των αντιδράσεων για τις δηλώσεις του περί μετονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» και των ΚΤΕΛ. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για σκέψεις που έκανε, αλλά ουσιαστικά επέμεινε στις θέσεις του, προτείνοντας μάλιστα ως ιδέα το αεροδρόμιο να μετονομαστεί σε «Νίκος Γκάλης».

«Ποια ‘’πάντα δίνουμε’’ αυτά που έχουν ήδη πάρει;» διερωτήθηκε για την ονομασία. «Τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι νομαρχία της Ελλάδας, θα γίνουν της Τουρκίας… Και τους ρίχνουμε στα νερά των Τούρκων… Είδατε τι έγινε χθες στην Τουρκία; (επίσκεψη του Σκοπιανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα)» σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης. «Το περίφημο ‘’όνομα’’ έχει διχάσει τον κόσμο, μας έχει διαλύσει», σημείωσε μάλιστα.

«Τι μάχη δίνουμε, ότι θα μας κλέψουν τη Θεσσαλονίκη; Ότι θα κατέβουν να την πάρουν; Δεν είναι ανθρωποφάγοι οι άνθρωποι επειδή υπήρχε ο περίφημος Γκρουέφσκι», ανέφερε ακόμα για τους Σκοπιανούς.

«Να μην ξίνουμε μόνιμα πληγές», σχολίασε ακόμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Λίγο αργότερα, σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Ant1, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν σαφέστερος, δηλώνοντας «γιατί να μην αλλάξουμε κι εμείς όνομα στο αεροδρόμιο, όπως το αλλάζουν αυτοί», και προσθέτοντας πως το σημαντικό δεν είναι να αλλάξει το Σύνταγμά τους, αλλά να αλλάξουν τα βιβλία ιστορίας στα σχολεία τους. «Στην Παιδεία είναι το θέμα, έχετε καταλάβει πως αυτοί μεγαλώνουν γενιές που αισθάνονται “Μακεδόνες”;», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Μπουτάρης, θεωρώντας γελοίο να προσπαθήσουμε εμείς να επέμβουμε ώστε να αλλάξουν οι Σκοπιανοί το Σύνταγμά τους.

Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε πως από όλη αυτή τη διαδικασία από την δεκαετία του ’90, οι Έλληνες έχουμε χάσει την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά μας, καθώς θεωρούμαστε «χοντροκέφαλοι».

 

Διαβάστε επίσης