“Όποιος κόψει πάλι συντάξεις, θα είναι σαν να κόβει ανθρώπινες ζωές”

Τα πυρά του στην κυβέρνηση εκτόξευσε ο Δημήτρης Στρατούλης με αφορμή τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και το πιθανό νέο “τσεκούρι ” στις συντάξεις.

Όποιος κόψει και πάλι συντάξεις, θα είναι πλέον σαν να κόβει ανθρώπινες ζωές», τονίζει σε δήλωσή του το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η κυβέρνηση, με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, άνοιξε τον δρόμο για τη νέα λεηλασία των συντάξεων, που προσπαθεί να κρύψει κάτω από το επικοινωνιακό ασημόχαρτο της δήθεν ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η λεγόμενη αντιπολίτευση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αντιπαρατίθενται για το ποιος θα πάρει το πολιτικό κόστος των προωθούμενων νέων μειώσεων των συντάξεων, τις οποίες όμως όλοι μαζί, από κοινού και με το ΠΟΤΑΜΙ, ψήφισαν στη Βουλή ως βασικό περιεχόμενο του 3ου μνημονίου», τονίζει στη δήλωσή του και συμπληρώνει:

«Τα δάκρυα που χύνουν όλοι τους για τις κύριες συντάξεις είναι κροκοδείλια. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μείωσαν τις κύριες συντάξεις κατά 35 – 50%. Η σημερινή κυβέρνηση πρόλαβε ήδη, μέσα σε 3 μήνες από τις εκλογές, να τις μειώσει επίσης, ποικιλοτρόπως (μείωση στις κατώτερες συντάξεις, μείωση 2% με την αυξημένη παρακράτηση σ΄ αυτές για υγειονομική περίθαλψη, επιπλέον ποινή μείωσης 10% ετησίως για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σταδιακές ετήσιες μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσής των κύριων συντάξεων λόγω επαναφοράς της εφαρμογής των μνημονιακών νόμων, που είχα παγώσει όταν είχα την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης)».

Όσο για τις επικουρικές συντάξεις, σημειώνει ο κ. Στρατούλης, «η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι, μετά την καλοκαιρινή μείωσή τους κατά 6%, λόγω θέσπισης αντίστοιχης εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, θα τις μειώσει εκ νέου, μέχρι και 20%, η δε ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δήθεν διαμαρτύρονται, ενώ είναι γνωστό ότι οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις τους τις είχαν μειώσει μέχρι και 50%. Επίσης είχαν θεσπίσει τη “ρήτρα μηδενικού ελλείμματος” για συνεχείς μειώσεις τους, ενώ η σημερινή κυβέρνηση την επαναφέρει, αλλάζοντας απλώς την ονομασία της σε “κανόνα βιωσιμότητας”».

Όσον αφορά τις εφάπαξ παροχές, «οι μνημονιακές και νεομνημονιακές δυνάμεις «ποιούν την νήσσα», γιατί συμφωνούν – και δεν το κρύβουν – σε νέες μειώσεις τους κατά 10 – 15%, ως συνέχεια των μειώσεων τους το 2012 κατά 35 – 40%».

Συνεχίζοντας, ο πρώην υπουργός παρατηρεί ότι «οι μειώσεις των συντάξεων, λόγω της μνημονιακής δέσμευσης της κυβέρνησης και των κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο να εξοικονομήσουν από συντάξεις 2,25 δις ευρώ το 2015 & 2016, για να αποπληρώσουν το άδικο και επαχθές δημόσιο χρέος, με όποιο τρόπο και αν γίνουν είτε στις κύριες είτε στις επικουρικές είτε και στις δύο, μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και οδηγούν σε ακραία φτώχεια ολόκληρες οικογένειες, όχι μόνο συνταξιούχων, αλλά και των άνεργων παιδιών και εγγονών τους που ζουν από αυτές, ενώ ανακυκλώνουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης στην οικονομία. Δηλαδή όποιος κόψει και πάλι συντάξεις, τώρα πλέον θα κόψει ανθρώπινες ζωές».

«Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες με ενωτικούς, μαζικούς και μαχητικούς αγώνες και με παλλαϊκό ξεσηκωμό, μπορούν να ανατρέψουν τις αντιασφαλιστικές και συνταξιοκτόνες μνημονιακές πολιτικές και το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ που τις εφαρμόζει, να υπερασπίσουν τις συντάξεις, τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και υγεία, το ίδιο το παρόν και το μέλλον τους και να προκαλέσουν ελπιδοφόρες για το λαό πολιτικές εξελίξεις», καταλήγει ο κ. Στρατούλης.

Διαβάστε επίσης