Ύφεση 2,3% και για το 2015

Την ανηφόρα που καλείται να ανέβει η ελληνική κοινωνία τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στη Βουλή και το οποίο προβλέπει ύφεση 2,3% και για το 2015.

Αναφοράς χρίζει ότι αυτή τη φορά το προσχέδιο συμπίπτει χρονικά με τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ελιγμών στον Αλέξη Τσίπρα και στους υπουργούς του, καθώς αποτελεί ουσιαστικά το σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο έτος και μάλιστα εκτιμάται ότι θα είναι πιο «χαλαρό» από το τελικό, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία για τις επιπτώσεις των capital controls κλπ.

Ο πρωθυπουργός στις εξαγγελίες της Δευτέρας στη Βουλή θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών και των προεκλογικών δεσμεύσεων για ελιγμούς και κατάθεση ισοδύναμων μέτρων, με μεγάλο ατού η καταπάτηση της διαφθοράς.
Αναμένεται να ταχθεί εκ νέου υπέρ της τήρησης του προγράμματος, ούτως ώστε να προχωρήσουν άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να αποφευχθεί το κούρεμα των καταθέσεων.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 θα στηρίζεται κυρίως στη βασική αρχή να πάψει το Δημόσιο να δημιουργεί νέα ελλείμματα, να τηρήσει τους στόχους και να γίνεται εξοικονόμηση των δαπανών.
Βέβαια, καταρτίστηκε με βάση τις προβλέψεις του Αυγούστου, όχι τις τελευταίες, δηλαδή σε εκείνες που στηρίχθηκε και η συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο, καθώς τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ, την κατάσταση της οικονομίας και τις επιπτώσεις από την πολιτική αναταραχή των τελευταίων των μηνών (και των capital contols) αναμένονται το Νοέμβριο, όπου τότε αναμένεται να κατατεθεί ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός.

Το ερωτηματικό είναι ακριβώς που θα κινηθούν οι προβλέψεις για την ύφεση της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και για το ύψος των εσόδων. Αγωνία και για τους ρυθμούς που θα καταγράψει η οικονομία το 2016, αφού οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει το οικονομικό επιτελείο μιλούν για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το σχέδιο που θα κατατεθεί σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει ύφεση για το 2015 στο περίπου 2,3%, ενώ η τρόικα προβλέπει να κινηθεί κάτω από το 2%, ίσως και 1,5%, όπως έχει αναφέρει ο αισιόδοξος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει τη διεκδίκηση δόσεων 8 δισ. ευρώ πριν τις γιορτές, με τα πρώτα 2 δισ. ευρώ εντός του Οκτωβρίου. Στη συνεδρίαση του αυριανού Eurogroup αναμένεται να συζητηθούν τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2016, αλλά και η ιεράρχηση των προαπαιτούμενων, θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές μέχρι και το Νοέμβριο, όπου θα κατατεθεί ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός .

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το απόγευμα ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης