Άγρια επίθεση Νικολόπουλου σε Μορώνη και ΕΣΡ

Όταν στις 22 Ιουλίου έγινε γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης του ALPHA, Δημήτρης Κοντομηνάς, καλείτο μετά από αρκετά χρόνια ερευνών να πληρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο ύψους €75.000.000 στην Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών (σ.σ. αφορά την υπόθεση των παρένθετων προσώπων στα οποία φέρονται να «δωρίστηκαν» οι μετοχές των εταιρειών του ομίλου Κοντομηνά χωρίς να έχει καταβληθεί ο προβλεπόμενος φόρος δωρεάς), οι γνωρίζοντες πίστεψαν ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, από την θέση του καταγγέλλοντος θα σιγούσε, μιας και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που άσκησε δικαιώθηκε πλήρως.

Η υπόθεση, όμως, ότι ο Αχαιός πολιτικός θα καθόταν στα… αυγά του ήταν απλώς υπόθεση, καθώς «ξαναχτύπησε» καταθέτοντας στη Βουλή νέα ερώτηση με θέμα το ΕΣΡ, και με ερώτημα αν έκανε σωστά την δουλειά του ή αν –όπως αναγράφεται στην κατεπείγουσα ερώτηση– παραποίησε την αλήθεια στην έγγραφη απάντησή του μέσω παρερμηνειών και παραλείψεων, τα θέματα που αφορούν την υπόθεση του Ομίλου Alpha και του Δημ. Κοντομηνά.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, ισχυριζόμενος ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση παραμένουν αναπάντητα δύο καίρια ερωτήματα:

# Το αν έγινε από το ΕΣΡ ουσιαστικός έλεγχος των πραγματικών ιδιοκτητών των ΜΜΕ ή αν αντιθέτως, όπως λέει επί λέξει ο βουλευτής, «το ΕΣΡ νομιμοποιεί “καναλάρχες μαϊμού” και εσείς ως εποπτεύων Υπουργός δεν είδατε, δεν ακούσατε…».

# Ποιος εν τέλει είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του σταθμού ALPHA τα τελευταία 10 χρόνια;

Ποινικές και αστικές ευθύνες;
Στην νέα ερώτησή του, την οποία ο βουλευτής κοινοποιεί στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την εισαγγελέα διαφθοράς, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ και τους οικονομικούς εισαγγελείς, ο Ν. Νικολόπουλος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι πρωτοφανώς για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, παρασχέθηκαν αναληθείς πληροφορίες στην Βουλή.

«Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 11 του Ν. 3592/2007, οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις υπόκεινται σε έλεγχο για την διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μόνο για το εισόδημά του που έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα…» λέει συγκεκριμένα ο Ν. Νικολόπουλος και επικαλείται την σύνοψη των στοιχείων (σ.σ. μετοχολόγιο) που σύμφωνα με τον Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή καταρρίπτει την απάντηση που κοινοποίησε ο υπουργός και την υπογράφει με εντολή του αντιπροέδρου Ρ. Μορώνη, ο δικηγόρος και ειδικός σύμβουλος ΕΣΡ, Αλέξανδρος Οικονόμου.

Στο συγκεκριμένο σημείο στέκεται εμφατικά ο Ν. Νικολόπουλος, αποτυπώνοντας ένα εύλογο –όπως το χαρακτηρίζει– ερωτηματικό: Αν ο πρόεδρος του ΕΣΡ, ανώτατος δικαστικός, έχει λάβει γνώση των απαντήσεων αυτών κατόπιν εντολής του αντιπροέδρου ή αγνοεί την παραποίηση της αλήθειας, μέσω παραλείψεων ή παρερμηνειών, που μπορεί όμως να εκθέσουν το ΕΣΡ σε ποινικές και αστικές ευθύνες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο ανεξάρτητος βουλευτής καλεί τον υπουργό Νίκο Παππά να παρέμβει και να ασχοληθεί προσωπικά «με το ζήτημα του ουσιαστικού ελέγχου και της ανάδειξης των πραγματικών μετόχων – ιδιοκτητών του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, καθώς και της νόμιμης μεταβίβασης αυτών».

Επιπρόσθετα καλεί τον υπουργό ΨΗΠΤΕ να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα «όσους επίορκους χρόνια τώρα προσπαθούν να καλύψουν και να αποκρύψουν βαριές ποινικές και φορολογικές ευθύνες, καθώς και εκείνους που σιωπούν ή καλύπτουν εγκλήματα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου ή παράνομες πράξεις, καθώς επίσης και εκείνους που επιχειρούν να εκβιάσουν με απειλές όσους ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος που ρητά αναφέρει τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ».

Τα 9 ερωτήματα

Η ερώτηση Νικολόπουλου καταλήγει με την παράθεση 9 κρίσιμων ερωτημάτων τα οποία είναι:

«1] Έχουν γίνει έλεγχοι, όπως ο νόμος ορίζει μέχρις φυσικού προσώπου των μεταβιβάσεων των μετοχών, από αρχής έως και σήμερα;

»2] Έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση αυτή;

»3] Το ΕΣΡ όφειλε να μην εγκρίνει τις μεταβιβάσεις εάν προηγουμένως δεν είχε ελέγξει εις βάθος και λεπτομερώς το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αποκτούσε ή πωλούσε μετοχές τού εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού;

»4] Έχει καταβληθεί φόρος δωρεάς και, αν ναι, σε τι ύψος έχει εκτιμηθεί η αξία των μετοχών της Alpha Media Group;

»5] Μετά τον καταλογισμό της Δ΄ ΔΟΥ 75 εκατ. ή κατά άλλους 77 εκατ. φόρων δωρεάς, στους μετόχους του ALPHA, αδιαμφισβήτητα προκύπτει ότι έχουμε έναν μεγάλο αριθμό μετόχων και συγκεκριμένα:

# Στις 5-11-2006 οι: Δ. Κοντομηνάς 24,09% – Interfinance s.a 25,00% – Mantelord investernets 22,28% – Alpha entertainment (Μ. Κoντομηνά) 3,63% – Γ. Ψαρράς 25,00% (100,00%)

# Στις 30-11-2006 οι: Δ. Κοντομηνάς 24,07% – Interfinance s.a 25,00% – Mantelord investernets 22,28% – Alpha entertainment (Μ. Κoντομηνά) 3,70% – Xanatech Ltd 24,46% – Γ. Ψαρράς 25,00% (100,00%)

# Στις 04-07-2007 οι Δ. Κοντομηνάς 24,09% – Interfinance s.a 25,00% – Mantelord investernets 22,28% – Alpha entertainment (Μ. Κoντομηνά) 3,63% – Xanatech Ltd 25,00% (100,00%)

# Στις 05-06-2008 οι: Δ. Κοντομηνάς 24,09% – Interfinance s.a 25,00% – Mantelord investernets 22,28% – Alpha entertainment (Μ. Κoντομηνά) 3,63% – Xanatech Ltd 25,00% (100,00%)

# Στις 30-09-2008 οι : Wakerock Ltd 100,00%

»Καλείσθε να απαντήσετε, εάν ήταν παρένθετα πρόσωπα, εάν ήταν εικονικές οι μεταβιβάσεις, εάν επρόκειτο για μία οικογενειακή υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι να γλυτώνουν φόρους.
»Εάν έτσι είναι, τότε ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε, ώστε κρατικοί και λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι να ελεγχθούν αρμοδίως, πειθαρχικώς και ποινικώς, καθώς επίσης τι θα κάνετε προκειμένου να εφαρμοστούν οι νόμοι και να τιμωρηθούν ιδιώτες, οι οποίοι προσπαθούσαν με διάφορα τεχνάσματα απέφευγαν να πληρώνουν τους οφειλόμενους φόρους.

»6] Θα ζητήσετε εξηγήσεις από τον Πρόεδρο και τα Μέλη του ΕΣΡ, γιατί στην προαναφερθείσα απάντησή τους στην Βουλή των Ελλήνων δεν αποκάλυψαν όλους τους μετόχους του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού και παραπλανητικά μας απάντησαν ότι: “… κατά τα τελευταία δέκα έτη ιδιοκτήτες των εταιρειών που μετείχαν στο μετοχικό κεφάλαιο της ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση ήταν οι Δημήτριος Κοντομηνάς και Μαρία Κοντομηνά…”. Τα άλλα πρόσωπα κατά το ΕΣΡ τι είναι, “φαντάσματα”; Πώς προέκυψε η εταιρεία wakerock ltd, ποιοι μεταβίβασαν σε ποιους, έχει ή όχι το ΕΣΡ όλα τα ΦΕΚ των μεταβιβάσεων; Εάν ναι, απαντήστε μας, κύριε υπουργέ, γιατί επιχείρησαν να παραπλανήσουν και εσάς και την Βουλή των Ελλήνων.

»7] Γιατί δεν κατέθεσαν τους πίνακες των μετοχολογίων;

»8] Επίσης, ποια η σκοπιμότητα της παραπλανητικής απάντησης του ΕΣΡ ότι: “Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 11 του Ν. 3592/2007, οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις υπόκεινται σε έλεγχο για την διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μόνο για το εισόδημά του που έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα…”, όταν το άρθρο 1 παράγραφος 7 κατηγορηματικά αναφέρει: “Κατά τα λοιπά παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις… κλπ”.

»9] Το πιστοποιητικό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου το έχει ελέγξει το ΕΣΡ ή απλά έκανε τον “ταχυδρόμο”;».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα