Άδειασε τα κρατικά ταμεία πριν… αυτοεξοριστεί!

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ...

Η πολιτική σταθερότητα και η διεξαγωγή εκλογών στην Αφρική δεν είναι αυτό που έχει στο μυαλό του ο δυτικός κόσμος κι ακόμη ένα παράδειγμα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές είναι η περίπτωση της Γκάμπια.

Στη χώρα, λοιπόν, της δυτικής Αφρικής με τους ούτε 2 εκατ. κατοίκους πληθυσμό τον περασμένο Δεκέμβριο στήθηκαν κάλπες και μετά από 22 χρόνια παραμονής στον προεδρικό θώκο, ο Γιαχία Τζάμε γνώρισε την εκλογική ήττα. Αν αναρωτιέστε που βρίσκεται το παράξενο, αυτό είναι ότι ο ηττημένος αρνήθηκε να παραδώσει τα ηνία της Γκάμπια στον νικητή Αντάμα Μπάροου και τελικά αυτοεξορίστηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα αφού πρώτα η Σενεγάλη και η Νιγηρία απείλησαν να επέμβουν στρατιωτικά στην Γκάμπια αν δεν γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα.

Το (κατ’ ευφημισμό) αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο Τζάμε δεν καταγγέλλεται μόνο ως αντιδημοκράτης αλλά και ως… μακροχέρης! Κι αυτό διότι φέρεται να πήρε μαζί του στην εξορία δημόσιο χρήμα, καθώς και πολυτελή αυτοκίνητα και άλλα αντικείμενα. Το πλιάτσικο κατήγγειλε σύμβουλος του νεοεκλεγέντα προέδρου, Αντάμα Μπάροου, λέγοντας ότι τις τελευταίες 15 ημέρες της παραμονής Τζάμε στην εξουσία ο απελθόντας ηγέτης φρόντισε να πάρει 11,4 εκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία.

Ο Γ. Τζάμε διέφυγε στη Γουινέα, εκμεταλλευόμενος προφανώς το γεγονός ότι η συγκεκριμένη χώρα δεν δέχεται την εξουσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αντίθετα ο Αντ. Μπάροου παραμένει στη Σενεγάλη για λόγους ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα