«Άλλο να ζητάς εξουσία και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός»

Νέα μηνύματα προς την πολιτεία έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καθώς αναφέρθηκε στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας  βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποδέχθηκε στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

«Η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της πνευματικής κρίσης. Η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι ένα αποτέλεσμα μία συνέχειας, μίας πορείας και στον αγώνα να πάμε στην απέναντι όχθη στρέφω τη σκέψη μου στους εθελοντές», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ένας κόσμος δυνατός» και ότι μόνο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών 900 πρόσωπα μαγειρεύουν χιλιάδες μερίδες φαγητού για τα συσσίτια.

«Σ’ αυτούς ανήκει ο έπαινος, σ’ αυτούς ανήκει η τιμή, εμείς χρησιμοποιούμεθα μετά τη χάρη του Θεού να διακονούμε, να βοηθάμε, ίσως να συντονίζουμε. Αυτούς τους ανθρώπους θα ήθελα να τιμήσουμε σήμερα μέσα από την εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό μου».

Ο κ.Ιερώνυμος χαρακτήρισε «κακά σημάδια πονηρίας […] τη διαστρέβλωση, μέσα στις δυσκολίες που υπάρχουν, των πραγμάτων της Εκκλησίας», συμπληρώνοντας ότι «εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο, αλλά συνεχίζουμε αυτό που μας είπε ο Κύριος».”

“Άλλο η διακονία και η παιδεία, άλλο η εξουσία και άλλο η γνήσια και ειλικρινής παρατήρηση”

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία ο Αρχιεπίσκοπος είπε:«Εξανιστάμεθα όταν ακούμε ότι πέρα από το έργο μας ανακατευόμαστε στα αλλότρια ή ότι ζητάμε δήθεν εξουσία. Φυσιολογικά δε είναι δυνατό να το κάνουμε αυτό, όταν δεν είναι μας έχει δοθεί τέτοια επιλογής ζωής μέσα στην αποστολή μας».

Διευκρίνισε δε ότι «άλλο πράγμα είναι να ζητάς εξουσία, αυτή που δεν επιτρέπεται και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός, που οδηγεί τους ανθρώπους και να μην έχεις λόγο για τις επιλογές, να μην έχεις λόγο για τις καταχρήσεις, να μην έχεις λόγο για την αλαζονεία την υπερφίαλη».

«Πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτά: Άλλο η διακονία, άλλο η παιδεία, άλλο η εξουσία και άλλο η γνήσια και ειλικρινής παρατήρηση», υπογράμμισε.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας εξήρε «την πολύπλευρη δράση και προσφορά του Αρχιεπισκόπου προς ενίσχυση των αδυνάτων», σημειώνοντας ότι ο τίτλος προς τον κ.Ιερώνυμο συμβολίζει και τη συμμετοχή της Εκκλησίας σε μία «θετική συνωμοσία» του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού η κρίση . «Η εκκλησία είναι παράγοντας συσπείρωσης της ελληνικής κοινωνίας», επισήμανε ο πρύτανης.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή αναγόρευσης και αποχώρησε, καθώς έπρεπε να παραστεί και σε κάποια άλλη εκδήλωση. Στην τελετή μεταξύ άλλων παρέστησαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, οι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Θόδωρος Καράογλου, Σταύρος Καλαφάτης, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας Κ.Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λ.Κυρίζογλου και μητροπολίτες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα